Obecně je doporučováno pět porcí čerstvého ovoce a zeleniny denně. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bychom měli každý den sníst alespoň 400 g, přičemž zelenina má v našem jídelníčku dominovat nad přísunem ovoce v poměru 2 : 1. Samozřejmostí je pestrost z hlediska druhů, neboť každý druh obsahuje jiné zdraví prospěšné látky.
Ovoce obsahuje hodně vody, čímž zvyšuje pocit sytosti a může tedy napomáhat s redukcí váhy. Nejvíce nás zasytí jablka a citrusové plody. Ovoce je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Je v něm nejvíce zastoupen vitamín C, draslík a kyselina listová. Obsahuje i hodně vlákniny, která pomáhá našemu trávení a díky nestravitelnosti na sebe skvěle váže vodu, čímž nás zasytí.
Co jste nevěděli o vláknině?
Má pozitivní vliv na trávení a podporuje peristaltiku střev,
dokáže na sebe vázat nežádoucí látky z potravy,
chrání před civilizačními chorobami (rakovina trávicího ústrojí, srdeční onemocnění, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu, obezita),
nachází se v obilovinách, ovoci, zelenině, zrnu a luštěninách,
není obsažena v živočišných zdrojích jako maso, vejce a mléčné výrobky,
fíky, meruňky a švestky jsou díky vysokému obsahu vlákniny vhodné při léčbě zácpy,
doporučená denní dávka vlákniny je 35-45 gramů.
Zelenina je pro lidský organismus velmi důležitá a o něco výhodnější než ovoce, protože neobsahuje tolik cukrů. Obsažené vitamíny a minerály jsou nezbytné pro posílení imunitního systému a správné fungování buněk a orgánů. V zelenině naleznete i antioxidanty, které mají schopnost pohlcovat volné radikály vzniklé kvůli nezdravému životnímu stylu.
Výborným zdrojem antioxidantů jsou i ořechy, bylinky a koření. Tvorbu antioxidantů podpoříte i omezením cukru, pravidelným cvičením a omezením alkoholu. Na místě není ani kouření a stres.
Jak skladovat ovoce a zeleninu v lednici? Jak na pěstování rajčat Jak na pěstování paprik