Zatímco k létu neodmyslitelně patří osvěžující zeleninové saláty, ovocné šťávy, čerstvé ovoce a lahodná zmrzlina, během zimních měsíců lidský organismus vyžaduje poněkud odlišnou skladbu jídelníčku. Syrové pokrmy tělo ochlazují, v důsledku čehož se tělo pokouší teplo opět vytvářet. Tím se nejenomže zbytečně namáhají ledviny, ale i celkově oslabuje imunita. V zimě je z tohoto důvodu vhodné omezit či v jídelníčku úplně vynechat:
Saláty ze syrové zeleniny,
tropické ovoce,
ovocné šťávy,
mléčné výrobky (včetně jogurtů),
studenou vodu a chlazené nápoje.
Tělo naopak uvítá zahřívací potraviny a koření, hutné polévky, horký čaj a sezónní suroviny, jež tělo nejenom zahřejí zevnitř, ale i řádně vyživí a dobijí energií. Pokrmy by měly být spíše dlouho vařené, dušené nebo pečené. Pro přípravu jídel proti prochladnutí se skvěle hodí tlakové hrnce, polévkovary i pomalé hrnce, do kterých stačí večer naskládat ingredience a ráno nebo na poledne hotový pokrm sníst. Výbornou volbou jsou i multifunkční hrnce, které zvládnou připravit vícero druhů pokrmů od polévky, masa až po rýži.