Pěstování česneku je jednoduché a zvládnou jej i nezkušení zahrádkáři. Jako u každé jiné plodiny je důležité dodržovat termíny a základní pravidla pro sázení, hnojení i sklizeň. Ze všeho nejdřív začněte nákupem kvalitní certifikované sadby, a to nejlépe od pěstitele nebo šlechtitele. Pěstování ze stroužků ze supermarketu je možné, ovšem s nejistým výsledkem. Může jít o zahraniční odrůdu, které se v našich klimatických podmínkách nebude dařit, kvůli čemuž zůstanete bez úrody. A co hůře, mohli byste si do půdy nechtěně propašovat škůdce nebo parazita, který by se postaral, abyste se už žádné úrody ani nedočkali.
Jak pečovat o česnek na zahradě
Sázejte pouze české odrůdy, které jsou přizpůsobené našemu prostředí.
Stroužky i pacibulky kupujte od šlechtitelů, pěstitelů nebo ze zahrádkářských potřeb. Nevhodné jsou stroužky ze supermarketů, tržišť, stánků podél silnic nebo s označením „vhodné pro sazbu“.
Pro výsadbu je nutná správná příprava půdy. Můžete použít kvalitní kompost nebo zelené hnojení. Jde o rostliny jako vikev huňatá nebo svazenka vratičolistá, které je nutné posekat a zaorat do hlíny 2 měsíce před výsadbou česneku. Vhodná jsou i kombinovaná průmyslová hnojiva s obsahem síry a draslíku jako např. Cererit.
Při sázení dbejte na správné umístění stroužků do půdy (podpučím dolů).
Rostliny zalijte, pokud je půda suchá do hloubky 10 cm. V teplém počasí je zlehka zalévejte pravidelně každé čtyři dny. Půdu dlouhodobě nepřemokřujte kvůli riziku vzniku houbových chorob. Rostliny potřebují nejvíce vody přibližně od poloviny května do poloviny června.
Stroužky nesmí čouhat ven z půdy, protože by se k nim mohla snadno dostat plíseň.
Zažloutlé špičky listů nejsou projevem suchosti, ale chybějících živin. Potřebné látky jim dodá hnojivo.
Zaschlé listy není nutné odstraňovat.
Pravidelně odstraňujte půdní škraloup a plevel.
Květní stvoly vypadají krásně, ale rostlinu ve skutečnosti okrádají o spousty energie a materiálu, který pak chybí přímo na stroužcích. Palice s květenstvím odstraňte ihned po jejich objevení (hlávkování).