Hrnková dýňová roláda s pařížskou šlehačkou nebo krémovým sýrem
Těsto
Pařížská šlehačka
Krém z čerstvého sýra
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem nebo pečicí fólií.
Těsto: Ve velké míse do pěny vyšlehejte vejce s oběma cukry. V druhé míse smíchejte mouku, kypř. prášek, jedlou sodu a sůl. Suché ingredience vmíchejte do mokrých a přidejte i dýňové pyré. Pořádně prošlehejte. Rozetřete na plech a pečte cca 15 minut. Po upečení na těsto položte čistou suchou utěrku, pro jistotu nepřilepení ji nejprve podložte druhým pečicím papírem, podélně zarolujte a nechte zcela vychladnout.
Pařížská šlehačka (ideálně připravit den předem): Čokoládu nalámejte do tepluvzdorné mísy a tu položte na hrnec s trochou vody tak, aby se její hladina nedotýkala dna misky. Zalijte částí smetany a pozvolna za stálého míchání zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Sundejte z lázně, promíchejte, přidejte zbytek smetany a nechte vychladnout. Poté uložte na několik hodin, nejlépe přes noc, do lednice, kde směs zhoustne. Po vychlazení šlehačem nastaveným na nízký výkon ušlehejte do stabilní a pevné šlehačky. Chvíli to trvá, ale stojí to za to!
Krém z čerstvého sýra: Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a poté po částech přidávejte krémový sýr, dokud není směs zcela promíchaná. V případě potřeby vložte na chvíli do lednice.
Kompletace: Vychladlé těsto rozrolujte, promažte krémem či šlehačkou a opět zamotejte. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na několik hodin vychladit.