Dýně: Recepty z hokaido, máslové či špagetové nasladko i naslano

Všestrannost dýně je skutečně pozoruhodná, od sladkých dezertů až po slaná jídla i svačiny. V tomto článku jsme shrnuli nejlepší dýňové recepty, které jsou nejen chutné, ale také zdravé a nabité vitaminy. Zkuste krémové risotto, lahodnou roládu, chipsy nebo kořeněný džus! Poradíme vám také, jak jednotlivé odrůdy tykve v kuchyni využít.

Všestrannost dýně je skutečně pozoruhodná, od sladkých dezertů až po slaná jídla i svačiny. V tomto článku jsme shrnuli nejlepší dýňové recepty, které jsou nejen chutné, ale také zdravé a nabité vitaminy. Zkuste krémové risotto, lahodnou roládu, chipsy nebo kořeněný džus! Poradíme vám také, jak jednotlivé odrůdy tykve v kuchyni využít.

Doba čtení 10 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz

Na co se jednotlivé druhy hodí

Hokaido

Jde o nejoblíbenější druh, který má poměrně výrazné, přirozeně sladké až oříškové aroma, díky čemuž se dá připravit nasladko i naslano. Po uvaření je hokaido měkká a krémová, a skvěle se tak hodí na kaši nebo polévku. Při pečení karamelizuje, což ještě zvýrazní její chuť a pokrmům dodá příjemné aroma. Má tenkou slupku, která se snadno loupe, ale není to nutné – tuto dýni můžete připravovat a jíst i se slupkou. Je bohatá na vitamin C, beta-karoten (vitamin A) a obsahuje také vlákninu nebo draslík, za to má méně kalorií. Na co se hodí:

  • Polévka

  • Pečení a opékání na pánvi

  • Pyré (do risotta, ke kuskusu, na těstoviny, nasladko do moučníků)

  • Plnění a zapékání

  • Marmeláda a kompot

  • Příloha

Máslová

Tato dýně hruškovitého tvaru má jemnou, nasládlou až máslovou chuť, jak napovídá její název, a proto se řadí mezi velmi oblíbené druhy. Není třeba ji přehnaně kořenit, abyste nepřebili její přirozené aroma. Použití je univerzální od polévek přes pyré po pečení. Malý jádřinec je přímo stvořený pro plnění různými náplněmi, navíc je díky němu při čištění plodu minimum odpadu. Je nabitá vitaminem C a beta-karotenem (vitamin A), dále obsahuje například draslík a hořčík. Jak ji připravit:

  • Pečení a zapékání

  • Polévka

  • Pyré

  • Na těstoviny a do risotta

  • Do humusu

Špagetová

Nejvýraznějším rozdílem oproti jiným druhům je její vláknitá dužina, která po tepelné úpravě připomíná špagety. Pro celiaky a lidi hůře snášející lepek je tak skvělou alternativou k běžně dostupným těstovinám. Chuť má velmi jemnou, dobře se kombinuje s masem, bylinkami a výraznějším kořením.

Recept

Pro další použití je třeba ji upéct. Rozkrojte ji, vyjměte semínka, osolte a řez potřete olejem. Položte ji řezem dolů na plech, na několika místech slupku propíchejte a 30-40 minut pečte při 200 °C. Dužina by se měla oddělovat na vlákna, při přepečení by však zkašovatěla. Využití:

  • Náhrada špaget

  • Vložka do polévky

  • Placičky připomínající bramboráky

  • Rozpůlená na plnění a zapékání

  • Nasladko třeba s ořechy a medem

Mexická

Nejčastěji se používá k vyřezávání na oblíbené halloweenské dekorace, dá se však využít i v kuchyni. Obsahuje více vody a při vaření se snáze rozvaří, proto je vhodnější na pyré, náplně nebo polévky. Má jemnou, nasládlou chuť, dobře se tak kombinuje s dalšími surovinami a kořením. Kam se hodí:

  • Náplň koláčů

  • Pyré

  • Marmeláda

  • Polévka

  • Zavařování

Zavařování dýně

Muškátová (francouzská)

Pod zelenou až okrovou slupkou s žebrováním se skrývá oranžová dužina s výraznou oříškovou chutí. Je nasládlá a leckomu může připomínat sladké brambory či ovoce (meloun). Vzhledem k jejím vlastnostem má univerzální použití – od polévek po dezerty. Také tato dýně je bohatá na vitamin C, vitamin A, draslík, železo, vlákninu aj., kalorií však má málo. Jak ji využít:

  • Polévka

  • Pečení a zapékání

  • Smažení

  • Marinování

  • Zasyrova v salátu

  • Zdravé chipsy

  • Nasladko v dezertech a moučnících

Patizon

Jde o neobvyklou letní dýni s jemnou sladkou chutí připomínající cuketu a oříšky. Dužina neobvyklého tvaru létajícího talíře skrývá dutinu se semínky. Dobře se kombinuje s jinými surovinami i výraznějším kořením. Patizon je vhodný na nakládání a skvělý je nakrájený na plátky a opečený nebo osmažený v trojobalu jako řízek. Je zdrojem hořčíku, vitaminů A a C, obsahuje velmi málo kalorií. Jak jej využít:

  • V trojobalu jako náhrada řízku

  • Pečení a grilování

  • Nakládání

  • Vložka do dušených a pečených jídel

  • Příloha

Goliáš (obří)

Řadí se mezi gigantické odrůdy a může mít i 30 kg. Často se využívá na podzim jako dekorace, lze ji však i jíst. Obsahuje hodně vody, a proto je dobré ji zpracovat co nejrychleji. Má silnější slupku a tužší dužinu. Hodí se k nakládání, zavařování, výrobě marmelády, kompotu nebo na džus. Jako ostatní druhy obsahuje hodně vitamínů C a A (beta-karoten). Co s ní:

  • Marmeláda

  • Pyré

  • Nakládání a zavařování (např. kompot)

  • Džus

  • Větší množství semínek k opražení

Jak na dlabání a vyřezávání dýně?

Recept na základní dýňové pyré

Na cca 300 g

  • 1 máslová dýně nebo hokaido

  • olej

  • sůl

Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka. Řez potřete olejem a vnitřek lehce osolte. Hluboký plech, pekáč nebo zapékací mísu vyložte pečicím papírem, vložte dýni a podlijte hrnkem vody. 

Pečte 40 minut při 200 °C, poté stáhněte na 170 °C a dopékejte ještě 20 minut nebo do změknutí. Nechte lehce zchladnout, vydlabejte dužinu a rozmixujte ji dohladka. V případě potřeby nařeďte trochou vody, pyré by však mělo mít hustší konzistenci.

V lednici vydrží týden, v mrazáku max. 3 měsíce.

Info: Toto pyré využijete do sladkých i slaných receptů – na těstoviny či do risotta, do rolády i bábovky.

Více o dýni: Vliv na zdraví a další

Sladké recepty – marmeláda, roláda, koláč, džus

6 nápadů na sladký dýňový koláč

Dýňová marmeláda

  • 1 kg hokaido, 

  • 1 kg jablek, 

  • 1 citron, 

  • ½ kg cukru krupice, 

  • 1 vanilkový cukr nebo semínka z 1 vanilkového lusku,

  • želírovací cukr (množství podle druhu cukru pro správný poměr vůči hlavní složce), 

  • kapka rumu, 

  • špetka kyseliny citronové. 

Postup

Dýni a oloupaná jablka nakrájejte na menší kostky a dejte do kastrolu. Přidejte citronovou šťávu a pomalu vařte. Po mírném rozvaření vsypte cukr krupici, želírovací cukr, rum a trošku kyseliny citronové. Po chvíli rozmixujte dohladka. Krátce povařte a horkou marmeládou plňte čisté sklenice, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.  

Tip: Správné želírování marmelády otestujete kápnutím trochy na talířek, který pak uložíte do lednice či mrazáku. Po pár minutách jej vyjměte a uvidíte, zda má směs požadovanou konzistenci.

Jak zpracovat zeleninu a ovoce?

Dýňová bábovka

  • 345 g hladké mouky

  • 425 g dýňového pyré

  • 200 g hnědého cukru

  • 150 g cukru krupice

  • 240 ml oleje

  • 4 celá vejce

  • 2 lžičky jedlé sody

  • 2 lžičky skořice

  • po ½ lžičce mletého zázvoru, hřebíčku, muškátového oříšku a nového koření (lze nahradit 2 lžičkami perníkového koření)

  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka z 1 vanilkového lusku

  • ½ lžičky soli

  • 2 lžíce holandského kakaa k obarvení části těsta, sekané ořechy, rozinky či kousky čokolády (volitelné)

Postup

Troubu předehřejte na 175 °C, formu na bábovku vymažte tukem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. 

Ve velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, sůl a mleté koření. V jiné míse smíchejte olej, vejce, hnědý cukr, cukr krupici, dýňové pyré a vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se nespojí. Mokré ingredience nalijte do suchých a pečlivě prošlehejte. Chcete-li, můžete v tuto chvíli přidat kousky čokolády, sušené ovoce nebo ořechy. Také můžete část směsi oddělit, obarvit kakaem a v pečicí formě s ní pak vytvořit mramorování.

Vlijte do připravené formy a pečte 55–70 minut – dokud párátko zapíchnuté do bábovky nevyjde čisté. Vzhledem ke konzistenci těsta může pečení trvat déle. Po dopečení nechte zcela vychladnout, vyklopte a podávejte posypané moučkovým cukrem nebo zalité polevou (čokoládovou, citronovou, z čerstvého sýra).

Hrnková dýňová roláda s pařížskou šlehačkou nebo krémovým sýrem

Těsto

  • ¾ hrnku hladké mouky

  • 2⁄3 hrnku dýňového pyré

  • 3 celá vejce

  • 1 hrnek cukru krupice

  • 1 vanilkový cukr nebo semínka z 1 lusku

  • ½ lžičky jedlé sody

  • ½ lžičky kypřicího prášku do perníku

  • 1⁄4 lžičky soli

Pařížská šlehačka

  • 250 ml 33% smetany ke šlehání

  • 100 g 70% čokolády 

Krém z čerstvého sýra

  • 250 g čerstvého krémového sýra (Philadelphia, Lučina)

  • 6 lžic změklého másla

  • ½ hrnku moučkového cukru

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem nebo pečicí fólií.

Těsto: Ve velké míse do pěny vyšlehejte vejce s oběma cukry. V druhé míse smíchejte mouku, kypř. prášek, jedlou sodu a sůl. Suché ingredience vmíchejte do mokrých a přidejte i dýňové pyré. Pořádně prošlehejte. Rozetřete na plech a pečte cca 15 minut. Po upečení na těsto položte čistou suchou utěrku, pro jistotu nepřilepení ji nejprve podložte druhým pečicím papírem, podélně zarolujte a nechte zcela vychladnout.

Pařížská šlehačka (ideálně připravit den předem): Čokoládu nalámejte do tepluvzdorné mísy a tu položte na hrnec s trochou vody tak, aby se její hladina nedotýkala dna misky. Zalijte částí smetany a pozvolna za stálého míchání zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Sundejte z lázně, promíchejte, přidejte zbytek smetany a nechte vychladnout. Poté uložte na několik hodin, nejlépe přes noc, do lednice, kde směs zhoustne. Po vychlazení šlehačem nastaveným na nízký výkon ušlehejte do stabilní a pevné šlehačky. Chvíli to trvá, ale stojí to za to!

Krém z čerstvého sýra: Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a poté po částech přidávejte krémový sýr, dokud není směs zcela promíchaná. V případě potřeby vložte na chvíli do lednice.

Kompletace: Vychladlé těsto rozrolujte, promažte krémem či šlehačkou a opět zamotejte. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na několik hodin vychladit.

Dýňový džus

  • 2 litry jablečného džusu

  • 425 g dýňového pyré

  • 1⁄4 hrnku cukru krupice

  • 1⁄4 hrnku hnědého cukru

  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka z 1 vanilkového lusku

  • 2 špetky mleté skořice

  • 2 špetky mletého zázvoru

  • po 1 špetce mletého hřebíčku, muškátového oříšku a nového koření (všechno mleté koření je možné nahradit 1 lžičkou perníkového koření)

Všechny ingredience pečlivě promíchejte a podávejte s ledem dozdobené plátkem jablka a kouskem celé skořice. V podzimním období džus servírujte teplý.

Slané recepty – risotto, chipsy, polévka, pečená tykev

Dýňové risotto

Na 4 porce

  • 320 g kulatozrnné rýže na risotto (arborio, carnaroli)

  • 600 g dýně na menší kostičky

  • 50 g másla

  • 1 žlutá cibule najemno

  • 1,5 l zeleninového vývaru

  • 1⁄4 hrnku kvalitního bílého vína

  • 2 lžíce olivového oleje

  • sůl a pepř k dochucení

  • strouhaný parmazán k podávání

V hrnci nebo hluboké pánvi zahřejte olej a orestuje na něm cibuli tak, aby změkla, ale nezhnědla. Přidejte kostičky dýně a restujte je, dokud nezačnou lehce karamelizovat a chytat barvu. Přidejte naběračku horkého vývaru a dýni duste za občasného přidávání tekutiny do jejího úplného změknutí. Mělo by to trvat cca 20 minut. 

V dalším hrnci zhruba 3 minuty nasucho pražte rýži – měla by být lehce průsvitná a nesmí se spálit, tak ji často míchejte. Vlijte bílé víno a za stálého míchání ho nechte odpařit. Pak obsah hrnce přesypte k dýni a hned přidejte naběračku horkého vývaru. Jakmile se tekutina odpaří, vlijte další naběračku a tak pokračujte, dokud rýže nezměkne. Zabere to zhruba 15-20 minut. Hrnec stáhněte z ohně, přidejte máslo a strouhaný parmazán, promíchejte. Nechte krátce odpočinout a podávejte.

Tip: Do tohoto risotta se skvěle hodí sýr s modrou plísní, např. gorgonzola.

Dýňové těstoviny

Na 6 porcí

  • 500 g těstovin

  • 425 g dýňového pyré

  • 2 hrnky čerstvého špenátu nebo 3 kousky sekaného mraženého

  • ½ hrnku smetany na vaření

  • 1⁄4 hrnku sekaných vlašských ořechů

  • 2 stroužky česneku, nasekané

  • 1 lžíce oleje

  • 3 lístky čerstvé šalvěje nebo ½ lžičky sušené

  • sůl, pepř a špetka muškátového oříšku k dochucení

  • strouhaný parmazán k podávání

Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a pořádně ji osolte. Až se začne vřít, vsypte těstoviny a vařte je dle chuti nebo návodu na obale.

Mezitím si v pánvi rozehřejte olej a lehce na něm orestujte česnek. Přidejte dýňové pyré, smetanu a 1 naběračku vody z těstovin. Promíchejte a krátce provařte. Vsypte špenát, sekané ořechy, bylinky i koření a nechte prohřát. Podávejte sypané parmazánem.

Hotovou omáčku uskladněnou v lednici spotřebujte do 3 dnů, v mrazáku vydrží 3 měsíce.

Tip: Špenát a ořechy lze vynechat, naopak můžete přidat kousky chilli.

Dýňové chipsy

  • 1 kg dýně nebo slupky z 1 dýně

  • 1 lžíce oleje

  • 1 lžička soli

  • muškátový oříšek, skořice, chilli, bylinky a sušený česnek dle chuti k dochucení

V tomto receptu využijete jak celou dýni (např. hokaido), tak i slupku zbývající z přípravy jiného receptu, kterou byste jinak nejspíš vyhodili. 
Celý kus nejprve nakrájejte na velmi tenké plátky, lepší a praktičtější však je použití škrabky na zeleninu. Slupky stačí dle potřeby překrájet na kousky velikosti chipsů. Dýni zakápněte olejem, osolte a promíchejte. 

V horkovzdušné fritéze: Chipsy fritujte při 200 °C 8-15 minut. Průběžně je kontrolujte a v polovině času je obraťte nebo alespoň protřepejte. Poté dochuťte bylinkami a dalším kořením.
V troubě: Lupínky ochuťte, v jendé vrstvě nasypte na plech a pečte při 200 °C cca 30 minut. Zhruba v polovině času je obraťte. Měly by být křupavé, ale nesmí se spálit. 
V horkém oleji: Plátky dýně smažte po menších dávkách v alespoň 10 cm oleje rozpáleného na 190 °C. Po zhruba 3 minutách je zkontrolujte a případně lehce dosmažte. Nechte okapat na papírové kuchyňské utěrce a dochuťte.

Podobné články: