Existuje mnoho rad a zásad na uskladnění potravin v lednici tak, aby si udržely svou čerstvost po delší čas. Tato pravidla by měla být dodržována pro zajištění bezpečného a správného uchovávání potravin.
Všeobecné zásady uchovávání potravin v lednici:
Vlhkost: Její míra závisí na konkrétní části lednice – čím výše se police nachází, tím nižší je zde vlhkost. I to je důvod, proč se do spodních zásuvek a poliček dávají suroviny, jež vyžadují vyšší vlhkost – jako například ovoce a zelenina.
Teplota: Lednice by měla být nastavena na teplotu 2 až 5 °C. Vyšší teplota by mohla mít na svědomí rychlejší množení bakterií na potravinách.
Oddělení potravin: Potraviny by se neměly vzájemně dotýkat, aby se zabránilo přenosu pachů a bakterií. Maso i vejce by se měly nacházet dostatečně daleko od hotových pokrmů a surovin, které jsou určené pro přímou konzumaci (bez dalšího tepelného zpracování).
Správné uskladnění: Podle druhu potravin používejte na jejich uskladnění uzavíratelné dózy na potraviny. Poslouží vám na prodloužení trvanlivosti již otevřených potraviny, jako jsou například balíčky sýrů, šunek, tvarohu, přelitého obsahu z konzervy, oddělené bílky na další zpracování apod. Kromě jiného perfektně zabrání přenosu pachů mezi potravinami.
Jak dlouho vydrží maso v lednici? Jak skladovat zeleninu a ovoce?