Štědrý den se kvapem blíží, ale vy pořád někam spěcháte a ani tak nic nestíháte? V tom případě není vůbec špatné mít do zálohy recept na rychlé vánoční perníčky, na kterém se toho nedá moc pokazit. Jdete do toho s námi?
Ingredience:
60 g změklého másla a/nebo Hery,
90 g moučkového cukru,
400 g hladké mouky,
2 vejce,
3 lžíce tekutého medu,
1 lžička jedlé sody,
1 lžíce perníkového koření,
1 lžička kakaa na obarvení (volitelné).
Postup:
Vajíčka rozmíchejte s cukrem do pěny metličkou.
Smíchejte sypké suroviny (mouka, jedlá soda, koření a cukr), poté přidejte nakrájené změklé máslo a udělejte drobenku.
K drobence vlijte med a vajíčka rozšlehaná s cukrem.
Z hladkého a trochu lepivého těsta vypracujte bochánek a dejte ho alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
Na pomoučeném vále rozválejte těsto na 5 mm silný plát a vykrajujte různé tvary.
Připravené perníkové kousky pečte na plechu vystlaném pečicím papírem při teplotě 185 °C asi 8 minut.
Tipy pro měkkost, zdobení a lesk
Co dělat, aby byly perníčky měkké? Nechte je alespoň 2 týdny odležet v uzavíratelné dóze. Můžete k nim přidat i jablko, nebo kousek chleba. Pozor však, aby vám s nimi cukroví nezplesnivělo.
Jak je ozdobit? Ozdobte je polevou pomocí zdobicího sáčku, případně speciální zdobičky. Cukrová poleva se vyrábí z moučkového cukru, citrónové šťávy a vaječných bílků. Někdo ji šlehá ve vodní lázni, jiný si umí poradit i bez ní. Každopádně perníčky nezdobte ihned, protože jsou ještě tvrdé a potřebují čas na změknutí.
Jak jim dodat lesk? Ihned po vytažení z trouby je potřete tenkou vrstvou rozšlehaného žloutku s trochou vody (příp. plnotučného mléka). To se na horkém perníku vysuší a jeho povrch zaimpregnuje. Do tekuté směsi lze přidat i špetku kakaa či potravinářského barviva (hnědého, červeného).
Top recepty na nejlepší vánoční cukroví Co je to advent a jaký má význam?