BBQ marináda na maso s chilli
1 hrnek hnědého cukru
1 hrnek kečupu
1/2 hrnku červeného vinného octa nebo balzamikového octa
1 lžíce worcesterové omáčky
2 lžičky papriky
2 lžičky soli
pepř a chilli podle chuti
Tato marináda vám poslouží také jako omáčka nebo dip k hotovému masu. Přidáním hrnku černého piva dodáte marinádě pivní šmak.
Bylinkovo-česneková marináda
3 lžíce olivového oleje
1/2 hrnku směsi nasekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, oregáno, šalvěj, petrželka)
1 lžička rozmačkaného česneku
1 citron – nastrouhaná kůra, může být i šťáva
1 lžíce vinného octa
Chimichurri omáčka
1/2 hrnku olivového oleje
1/2 hrnku plocholisté petrželky
4 stroužky česneku
3 lžíce vinného octa
1 lžička oregána
1 menší chilli paprička, nebo 1 lžička chilli vloček
1 lžička soli
Vše rozmixujte a použijte jako marinádu na maso, nebo jako omáčku ke grilovanému steaku.
Jednoduchá medovo-hořčičná marináda
3 lžíce medu
3 lžíce dijonské hořčice – hladké, nebo lehce hrubozrnné
2 lžíce oleje
sůl, česnek a chilli podle chuti
Marináda se hodí také místo omáčky k hotovému masu, ale skvělá je i jako zálivka na salát.
Portugalská marináda na mořské plody
2 nasekané stroužky česneku
1 nasekaná chilli paprička, nebo 1 lžička chilli vloček
3 lžičky papriky
2 lžičky sušeného zázvoru
2 lžičky oregána
cca 3 lžíce oleje
Jogurtová marináda
3 lžíce oleje
2 nasekané stroužky česneku
2 lžíce nasekaného rozmarýnu
1 lžíce oregána
1 malý kelímek hustého bílého řeckého jogurtu
Tato marináda (dip či zálivka) je výborná zejména na grilované jehněčí maso, které skvěle doplní salát s mátou.
Jamajská marináda
1 červená cibule
1 lžíce zázvoru
2 chilli papričky, nebo 2 lžičky chilli vloček
2 stroužky česneku
2 lžíce hnědého cukru
2 lžičky mletého nového koření
1 lžička mleté skořice
1 lžička tymiánu
špetka mletého muškátového oříšku
2 lžíce rumu
1 lžíce limetkové šťávy
Všechny ingredience rozmixujte, naneste na maso a nechte několik hodin – případně klidně i přes noc – marinovat.
Marináda s vůní Asie
3 lžíce kuchyňského oleje
1 lžíce sezamového oleje
3 lžíce octa, ideálně rýžového nebo vinného
3 stroužky česneku
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička sekaného zázvoru
1 lžíce medu
1 nasekaná jarní cibulka
Marocká marináda
2 lžíce oleje
1/2 hrnku citronové šťávy
1 lžíce medu
2 rozmačkané stroužky česneku
2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžičky soli
1 lžička mleté kurkumy
chilli a mletá skořice dle chuti