Zahradní gril je připraven, maso naloženo, zelenina nakrájena. Jediné, co vám nyní stojí v cestě, je studené uhlí či brikety. A vy je potřebujete zapálit. Jenže jak na to?
Ujistěte se, že je gril čistý a případně jej ještě opucujte. Jak jej vyčistit?
Pro rozdělání ohně si připravte zmačkaný papír a dřevěné třísky. Kolem nich vystavte menší pyramidu z dřevěného uhlí nebo z briket. Papír a třísky můžete nahradit podpalovacími kostkami, dřevitým podpalovačem či jinou přírodní alternativou.
Papír či podpalovač zapalte dlouhými sirkami, elektrickým podpalovačem grilů nebo třeba horkovzdušnou pistolí a vyčkejte, až se uhlí nebo brikety rozžhaví. Nerozžhavené kousky postupně překládejte kleštěmi na ty již rozžhavené.
Jakmile je uhlí rozpálené doběla a už se z něj nečoudí, máte skoro hotovo. Jen ještě jednotlivé uhlíky rovnoměrně rozestavte po celé ploše grilu, ať se vám pak neopeče jen jeden kousek masa.
Správná teplota je pro každý pokrm jiná, zkontrolovat si ji můžete pomocí teploměru do grilu.
Na gril položte rošt a můžete začít opékat.
Chcete si rozdělávání grilu usnadnit? Použijte komínový podpalovač! Rady jak na to najdete níže.