Do mrazáku se hodí téměř všechny druhy - hřiby, klouzci, muchomůrka růžovka, hlívy, lišky, smrže, ryzce a žampiony.
Jak na to?
Houby očistěte - tento krok by měl probíhat ideálně už v lese.
Nakrájejte na menší kousky, drobnější druhy ale můžete nechat vcelku.
Poduste je či povařte a nechte zchladnout.
Rozdělte na jednotlivé porce a ty vložte do krabiček, uzavíratelných sáčků vhodných do mrazáku nebo do formiček na led. Při použití sáčků je doporučujeme po naplnění stlačit, vypustit z nich přebytečný vzduch a pak pořádně uzavřít. Následně je uhlaďte tak, aby byly co nejplacatější - nezaberou tolik místa, snáz se skladují a promrznou rovnoměrněji. Houby z formiček na led můžete po zmrazení vysypat do sáčku, čímž si také vytvoříte dávky.
Pokud chcete zamrazit větší nebo celé kousky hub, třeba lišky, doporučujeme je před uložením do nádoby zmrazit jednotlivě např. na plechu s pečicím papírem. Až po jejich úplném ztuhnutí je uložte do sáčku nebo krabičky.
Porce označte druhem houby a datem uskladnění.
Tip: Tzv. praváky neboli bělohřiby (např. hřib smrkový či dubový) raději usušte. Tak si uchovají to nejsilnější aroma.