Jak zamrazit houby: Jak je nejlépe připravit a jak dlouho vydrží?

Hledáte způsob, jak prodloužit životnost nasbíraných hub a přitom zachovat jejich chuť a texturu? Mražení je tou správnou cestou! S naším návodem se krok za krokem naučíte, jak správně zamrazit houby - jak na jejich přípravu, tepelnou úpravu i jak dlouho vám v mrazáku vydrží.

Hledáte způsob, jak prodloužit životnost nasbíraných hub a přitom zachovat jejich chuť a texturu? Mražení je tou správnou cestou! S naším návodem se krok za krokem naučíte, jak správně zamrazit houby - jak na jejich přípravu, tepelnou úpravu i jak dlouho vám v mrazáku vydrží.

Doba čtení 4 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz

Před zmrazením houby duste či vařte (recept)

Do mrazáku se hodí téměř všechny druhy - hřiby, klouzci, muchomůrka růžovka, hlívy, lišky, smrže, ryzce a žampiony. 

Jak na to?

  1. Houby očistěte - tento krok by měl probíhat ideálně už v lese.

  2. Nakrájejte na menší kousky, drobnější druhy ale můžete nechat vcelku.

  3. Poduste je či povařte a nechte zchladnout.

  4. Rozdělte na jednotlivé porce a ty vložte do krabiček, uzavíratelných sáčků vhodných do mrazáku nebo do formiček na led. Při použití sáčků je doporučujeme po naplnění stlačit, vypustit z nich přebytečný vzduch a pak pořádně uzavřít. Následně je uhlaďte tak, aby byly co nejplacatější - nezaberou tolik místa, snáz se skladují a promrznou rovnoměrněji. Houby z formiček na led můžete po zmrazení vysypat do sáčku, čímž si také vytvoříte dávky.

  5. Pokud chcete zamrazit větší nebo celé kousky hub, třeba lišky, doporučujeme je před uložením do nádoby zmrazit jednotlivě např. na plechu s pečicím papírem. Až po jejich úplném ztuhnutí je uložte do sáčku nebo krabičky.

  6. Porce označte druhem houby a datem uskladnění.

Tip: Tzv. praváky neboli bělohřiby (např. hřib smrkový či dubový) raději usušte. Tak si uchovají to nejsilnější aroma.

Jak houby sbírat i čistit a kde je hledat?

Postup dušení

Do hrnce vlijte lžíci oleje a na něm orestujte najemno nakrájenou cibuli. Vsypte očištěné a pokrájené houby a na nižší teplotu pod pokličkou duste cca 5 minut. Občas promíchejte, aby se houby nepřichytily ke dnu. Pokud by se voda mezitím odpařila, lehce je podlijte. Před vložením do mrazáku nechte houby zchladnout.

Postup vaření/blanšírování ve vodě a v páře

V hrnci zahřejte vodu do bodu varu a vsypte do ní čisté a krájené houby. Pro snazší manipulaci je můžete povařit rovnou v cedníku. Po zhruba 5 minutách je vyjměte a nechte okapat. Před zmrazením nechte houby vychladnout.

Hřiby a jiné houby lze také připravit v páře a to tak, že čisté pokrájené kousky vložíte do parního hrnce nebo na napařovací vějíř. Vařte 5-10 minut, až houby změknou. I po této přípravě je nechte vychladnout.

Mražení syrových hub

I když je to možné a nejspíš to mnozí z vás roky praktikovali, výrazně to nedoporučujeme. V houbách se totiž přirozeně vyskytují enzymy, které je rozkládají, a tím se uvolňují škodlivé mykotoxiny mající negativní vliv mj. na slinivku. Zastavení působení enzymů a rozkladu probíhá až kolem -20 °C, což je teplota, na kterou se houby dostanou po několika hodinách pobytu v mrazáku. Mezitím tak stále dochází k vytváření mykotoxinů, které byste spolu s pokrmem později snědli. 

Kromě tohoto zásadního faktoru se vzhledem k vysokému obsahu vody mění také textura, chuť a celková kvalita hub mražených zasyrova. Vzniklé ledové krystalky zapříčiňují kašovitost a změny v chuti.

Proto je lepší čerstvé houby spotřebovat hned, usušit nebo tepelně upravit a až poté zamrazit.

Jak skladovat houby v lednici?

Hrnce

Hrnce

  • 5172 produktů

Hrnce
Parní hrnce

Parní hrnce

  • 49 produktů

Parní hrnce
Dózy na potraviny

Dózy na potraviny

  • 8076 produktů

Dózy na potraviny

Jak dlouho vydrží?

Abyste si užili co nejvyšší kvalitu a nejlepší chuť, měli byste je spotřebovat do 6 měsíců. Odborníci je doporučují zkonzumovat do 3-6 měsíců. Nejdéle je skladujte po dobu 1 roku. Sice by u nich poté nemělo dojít k výraznému znehodnocení, ale stejně jako jiné mražené potraviny se kvalita časem horší a během jednoho roku si určitě nasbíráte čerstvou úrodu.

Jednou rozmrazené houby už znovu nezamrazujte. Uškodili byste jejich kvalitě a chuti. Proto je důležité si je předem správně naporcovat a pro každý pokrm vytáhnout jen tolik, kolik zrovna potřebujete. Skladujete-li je naplacato v sáčcích, můžete si jednotlivé kousky postupně odlamovat. Stejnou službu udělá i zamrazení ve formách na led a následné přesypání do uzavíratelného sáčku.

Využití

Mražené krájené i celé kousky můžete využít stejně jako čerstvé houby. 

Použijte je do:

  • Polévek,

  • dušených pokrmů,

  • slaných koláčů a quichů,

  • omelet a jako náplň do palačinek,

  • rizot a těstovin,

  • smažených pokrmů,

  • dipů, omáček a pomazánek,

  • na pizzu.

Houby, které jste už jednou rozmrazili, už znovu nezmrazujte. Pokud vyndanou porci nevyužijete, zkuste ji zavařit, naložit nebo usušit.

4 způsoby zavařování

Co s houbami přešlými mrazem?

Sbírat v lese a následně jíst přemrzlé plodnice se velmi nedoporučuje. Mráz a při něm vznikající ledové krystalky totiž narušují jejich buňky, což způsobuje rozkladné procesy. Při nich tak bují také bakterie, plísně a další toxiny. Houby by sice neměly být vysloveně jedovaté, ale jejich konzumace by vám mohla způsobit nepříjemné zdravotní obtíže od pocitu těžkého žaludku až po zvracení a průjem.

Jak takový kousek poznat? Houba je měkká a vodnatá, nahnívá a mění se také její chuť a vůně. Tyto tak raději nechte v lese.

Mohlo by vás zajímat: