Jak vybrat výčepní zařízení?

Vybrat výčepní zařízení na pivo nemusí být složité. Stačí jen myslet na správnou metodu chlazení a tlakový kompresor, který vám umožní čepovat jako ostřílený hostinský v hospodě.

Vybrat výčepní zařízení na pivo nemusí být složité. Stačí jen myslet na správnou metodu chlazení a tlakový kompresor, který vám umožní čepovat jako ostřílený hostinský v hospodě.

Doba čtení 4 min.
Filip, redakce Heureka.cz
Jak vybrat výčepní zařízení

Video nákupní rádce

Podle čeho vybírat

Typ chlazení

Suché

Nejčastěji ochlazuje pomocí chladícího termobloku uvnitř zařízení.

  • Ideální na menší a nenáročné oslavy

  • Stačí zapojit do elektřiny

  • Nižší výkon chlazení

  • Méně efektivní při velké frekvenci čepování (kulturní akce)

Mokré

Využití vodní lázně, která nápoj chladí za pomocí ledu

  • Efektivnější chlazení na nižší teplotní stupně

  • Vhodnější na velké akce nebo do gastro provozu

  • Složitější manipulace

  • Nutnost častější údržby

Chladící výkon

Správně dimenzovaný chladicí výkon zajistí, že své nápoje vždy načepujete v optimální teplotě. Vyjadřuje se počtem litrů, který pípa dokáže ochladit za hodinu zhruba o 10–15 °C.

  • Méně než 25 l/hod. – hodnota, která by měla stačit pro běžné domácí použití a při menších událostech, jako je třeba grilování s přáteli

  • 25–40 l/hod. – na větší události a oslavy vybírejte v závislosti na množství účastníků v tomto rozmezí

  • 40 a více l/hod. – pro velké kulturní či společenské akce o stovkách zúčastněných

Systém tlakování

Kompresorový

  • Vhodné na domácí a jednorázové použití

  • Mnohdy zabudovaný přímo v zařízení

  • Jednoduché používání

  • Nápoje rychleji ztrácejí chuť a čerstvost

Výčepní zařízení s kompresorem

Plynové bomby

  • Lepší celková kvalita nápojů

  • Nápoje vydrží déle čerstvé

  • Vhodnější do gastro provozu

  • Nutnost dokupovat plynové bombičky (oxid uhličitý, dusík, biogon)

Hmotnost

Komplety s chlazením a kompresorem se pohybují zhruba od 10 do 30 kg. U píp s příslušenstvím může být hmotnost i výrazně vyšší. Hmotnost je důležitá nejen s ohledem na nosnost podkladu, na němž bude pípa umístěna, ale i pro případné přenášení.

Funkce, které by vás mohly zajímat

  • Vzduchový kompresor – integrovaný kompresor uvnitř zařízení na okamžité použití

  • Termostat – regulace teploty nápoje

  • Integrované chlazení – pivo bude rychleji vychlazené a připravené k pití

  • Odkapávací miska – na snadnější čištění nečistot po nalévání

  • Madlo – pro snadné přenášení

  • Vzduchové a pivní hadice – na stlačení vzduchu a proudění tekutiny

  • Naražeče – tři hlavní typy pro sudy z různých pivovarů

Vychutnejte si sklenici oroseného na domácí party

Nejčastější otázky

Cena závisí nejčastěji na výkonu a kvalitě provedení výčepního zařízení. Pokud kupujete pípu jen pro menší oslavy s přáteli, postačí vám jednodušší zařízení za 5 až 14 tisíc. Jestli sháníte výčepní pípu do ostrého restauračního nebo stánkového provozu, připravte se na cenovku od 14 do 100 tisíc v závislosti i na počtu kohoutů, čepování více nápojů najednou (postmix) nebo atraktivním designu.

Obsah balení se liší dle každého modelu, nejčastěji však výrobci k zařízením přidávají tyto doplňky:

  • Spojky na naražeč

  • Odkapávací miska

  • Redukční ventil na tlakovou lahev

  • Tlaková a nápojová hadice

  • Naražeče

  • Klíč na kohouty Pokud chcete mít s instalací co nejmíň starostí, doporučujeme koupit komplet s veškerým vybavením, s nímž budete moct okamžitě čepovat.

V Česku nejčastěji najdete 3 typy: bajonet, plochý a kombi naražeč:

  • Bajonet – Plzeňský prazdroj, Gambrinus, Budějovický Budvar, Radegast, Platan, Lobkowicz, Klášter, Rychtář, Ferdinand, Olomouc Svatováclavský minipivovar, Polička, Zlatý bažant

  • Plochý – Staropramen, Ostravar, Svijany, Krakonoš, Březňák, Bernard, Holba, Starobrno, Krušovice, Litovel, Praha minipivovar Novoměstský, Praha minipivovar Richter, Praha pivovar Braník, Průhonice minipivovar U Bezoušků, Přerov pivovar Zubr

  • Kombi – Chodovar, Černá Hora, Herold, Hostan, Originál Kofola, Vsetín minipivovar Valášek, Vyškov, Znojmo, Kácov

Záleží zejména na typu vašeho tlakování: se vzduchovým kompresorem nápoje rychle „zvětrávají" a ztrácejí čerstvost, proto se doporučuje sud vyčepovat co nejrychleji, nejlépe do dvou dní. Naopak s plynovou bombou můžete čepovat klidně týden a nápoj bude stále svěží. Jde o nespornou výhodu tohoto stylu tlakování, přestože je manipulace složitější, než pokud je v zařízení integrovaný kompresor.

Obvykle platí, že v restauračním provozu by se mělo celé zařízení čistit jednou za 7 dní. Pokud čepujete jen pro sebe a své přátele, je to na vás, jen si buďte jistí, že zanedbanou údržbu poznáte na chuti i konzistenci piva. Čím častější čištění, tím lépe. Minimálně externí chlazení neuškodí po každém použití propláchnout vodou.