Video nákupní rádce
Podle čeho vybírat
Typ chlazení
Suché
Nejčastěji ochlazuje pomocí chladícího termobloku uvnitř zařízení.
Ideální na menší a nenáročné oslavy
Stačí zapojit do elektřiny
Nižší výkon chlazení
Méně efektivní při velké frekvenci čepování (kulturní akce)
Mokré
Využití vodní lázně, která nápoj chladí za pomocí ledu
Efektivnější chlazení na nižší teplotní stupně
Vhodnější na velké akce nebo do gastro provozu
Složitější manipulace
Nutnost častější údržby
Zařízení s vodním chlazením seženete v klasické stolní i podstolové variantě, kdy je chlazení ukryto pod stojanem s pípou.
Chladící výkon
Správně dimenzovaný chladicí výkon zajistí, že své nápoje vždy načepujete v optimální teplotě. Vyjadřuje se počtem litrů, který pípa dokáže ochladit za hodinu zhruba o 10–15 °C.
Méně než 25 l/hod. – hodnota, která by měla stačit pro běžné domácí použití a při menších událostech, jako je třeba grilování s přáteli
25–40 l/hod. – na větší události a oslavy vybírejte v závislosti na množství účastníků v tomto rozmezí
40 a více l/hod. – pro velké kulturní či společenské akce o stovkách zúčastněných
Systém tlakování
Kompresorový
Vhodné na domácí a jednorázové použití
Mnohdy zabudovaný přímo v zařízení
Jednoduché používání
Nápoje rychleji ztrácejí chuť a čerstvost
Plynové bomby
Lepší celková kvalita nápojů
Nápoje vydrží déle čerstvé
Vhodnější do gastro provozu
Nutnost dokupovat plynové bombičky (oxid uhličitý, dusík, biogon)
Sháníte tlakové bombičky na doplnění? Mrkněte na příslušenství k výčepním zařízením.
Hmotnost
Komplety s chlazením a kompresorem se pohybují zhruba od 10 do 30 kg. U píp s příslušenstvím může být hmotnost i výrazně vyšší. Hmotnost je důležitá nejen s ohledem na nosnost podkladu, na němž bude pípa umístěna, ale i pro případné přenášení.
Méně než 15,5 kg – nejmenší výčepní zařízení pro skromné oslavy
15,5–23 kg – větší, ale stále dobře přenosné modely
24–30,5 kg – mohutnější zařízení do gastro provozu
43 kg a více – na pevné umístění do restaurace
Funkce, které by vás mohly zajímat
Vzduchový kompresor – integrovaný kompresor uvnitř zařízení na okamžité použití
Termostat – regulace teploty nápoje
Integrované chlazení – pivo bude rychleji vychlazené a připravené k pití
Odkapávací miska – na snadnější čištění nečistot po nalévání
Madlo – pro snadné přenášení
Vzduchové a pivní hadice – na stlačení vzduchu a proudění tekutiny
Naražeče – tři hlavní typy pro sudy z různých pivovarů
Příslušenství
Nejčastější otázky
Kolik stojí takové výčepní zařízení?
Cena závisí nejčastěji na výkonu a kvalitě provedení výčepního zařízení. Pokud kupujete pípu jen pro menší oslavy s přáteli, postačí vám jednodušší zařízení za 5 až 14 tisíc. Jestli sháníte výčepní pípu do ostrého restauračního nebo stánkového provozu, připravte se na cenovku od 14 do 100 tisíc v závislosti i na počtu kohoutů, čepování více nápojů najednou (postmix) nebo atraktivním designu.
Co všechno dostanete v balení s výčepním zařízením?
Obsah balení se liší dle každého modelu, nejčastěji však výrobci k zařízením přidávají tyto doplňky:
Spojky na naražeč
Odkapávací miska
Redukční ventil na tlakovou lahev
Tlaková a nápojová hadice
Naražeče
Klíč na kohouty Pokud chcete mít s instalací co nejmíň starostí, doporučujeme koupit komplet s veškerým vybavením, s nímž budete moct okamžitě čepovat.
Který naražeč budete potřebovat na který sud?
V Česku nejčastěji najdete 3 typy: bajonet, plochý a kombi naražeč:
Bajonet – Plzeňský prazdroj, Gambrinus, Budějovický Budvar, Radegast, Platan, Lobkowicz, Klášter, Rychtář, Ferdinand, Olomouc Svatováclavský minipivovar, Polička, Zlatý bažant
Plochý – Staropramen, Ostravar, Svijany, Krakonoš, Březňák, Bernard, Holba, Starobrno, Krušovice, Litovel, Praha minipivovar Novoměstský, Praha minipivovar Richter, Praha pivovar Braník, Průhonice minipivovar U Bezoušků, Přerov pivovar Zubr
Kombi – Chodovar, Černá Hora, Herold, Hostan, Originál Kofola, Vsetín minipivovar Valášek, Vyškov, Znojmo, Kácov
Jak dlouho vydrží pivo v sudu čerstvé a připravené na čepování?
Záleží zejména na typu vašeho tlakování: se vzduchovým kompresorem nápoje rychle „zvětrávají" a ztrácejí čerstvost, proto se doporučuje sud vyčepovat co nejrychleji, nejlépe do dvou dní. Naopak s plynovou bombou můžete čepovat klidně týden a nápoj bude stále svěží. Jde o nespornou výhodu tohoto stylu tlakování, přestože je manipulace složitější, než pokud je v zařízení integrovaný kompresor.
Jak často byste pípu měli čistit?
Obvykle platí, že v restauračním provozu by se mělo celé zařízení čistit jednou za 7 dní. Pokud čepujete jen pro sebe a své přátele, je to na vás, jen si buďte jistí, že zanedbanou údržbu poznáte na chuti i konzistenci piva. Čím častější čištění, tím lépe. Minimálně externí chlazení neuškodí po každém použití propláchnout vodou.