Video nákupní rádce
Jak vybrat vestavnou troubu
Vestavná trouba je nejčastějším řešením moderních kuchyní. Trouba je sice zabudována napevno, ale disponuje velkým prostorem a paletou funkcí pečení a ohřevu. Dělit přitom můžeme klasickou vestavnou troubu a troubu kombinovanou s ovládáním pro varnou desku.
Klasické (samostatné) trouby fungují jako samostatný prvek a jdou umístit kamkoliv, klidně i do požadované výšky. Kombinované jsou sice samostatným produktem, ale navíc jsou vybaveny ovládáním pro varnou desku. Je tedy možné je situovat pouze pod vybranou varnou desku podobného provedení. Ovládání je jednotné, a to na troubě.
Alternativa šetřící místo
Stolní (mini) trouby jsou alternativou, pokud nemáte ucelenou kuchyňskou linku nebo chcete troubu přesouvat, kam se vám zlíbí. Jsou tak vhodnější do menších kuchyní, kde bojujete s každým centimetrem.
Skvělá mobilita a možnost převozu
Nižší pořizovací cena
Obvykle menší pečící prostor
Zabírá prostor na lince
Skvěle zapadne do kuchyňské linky
Větší pečící prostor
Častěji více funkcí
Elegantní design
Jakou vestavnou troubu podle zdroje energie
Elektřina
Elektrická trouba je ve své klasické podobě vybavena horním i spodním ohřevem. Většinou to bude zároveň i horkovzdušná trouba. Bude tak opatřena ventilátorem na horkovzdušné pečení, který rozhání teplo do celého prostoru, čímž dosahuje rovnoměrnějšího pečení.
Široká paleta funkcí od horkovzdušného pečení po sous vide
Horní a spodní ohřev zajišťuje lepší distribuci tepla
Hotové jídlo bývá šťavnatější než z plynové varianty
Mnohdy dražší než plynové
Elektrická trouba Horkovzdušná trouba Horkovzdušná elektrická trouba
Plyn
Plynová trouba je levnějším řešením, které na trhu najdete zejména v kombinaci s plynovými hořáky. Pečení v ní není zcela rovnoměrné, neboť ohřívá pouze zespodu. Při nepozorném používání se tak může stát, že bude jídlo připálené. Výhodou ale může být nižší cena i spotřeba.
Levnější než elektrická trouba
Propojení s plynovým sporákem
Nižší energetická náročnost
Jídlo může být sušší než z elektrické trouby
Horší ovládání teploty
Pouze spodní ohřev
Jak vybrat parní troubu
Oblíbenou alternativou je parní trouba, která k pečení využívá horkou páru. Tím si potraviny zachovávají všechny důležité živiny včetně vitamínů. Pára navíc nepřenáší pachy, proto je možné dělat najednou více komponentů.
Při výběru je nutné se zaměřit na to, zda parní trouba umožňuje pečení výlučně pomocí páry, tedy zda parní ohřev není jen doplňkovou funkcí. U plně parních trub se ale naopak hodí funkce pečení pouze horkým vzduchem, v takovém případě dokáže parní trouba fungovat také jako obyčejná pečicí trouba.
Vhodná je rovněž funkce mikrovlnného ohřevu, který plně zastoupí mikrovlnku. Ačkoli jsou parní trouby obecně dražší, dokážou svými schopnostmi mnohdy nahradit několik spotřebičů v kuchyni.
Trouba vám nestačí? Inspiraci hledejte třeba na našich stránkách Nejlepší elektrické grily a Stavba zahradního ohniště z cihel.
Vestavná trouba - důležité faktory
Energetická třída
Energetická třída je hlavním indikátorem spotřeby a energetické šetrnosti. Seřazené jsou abecedně od A+++, která je nejúspornější. Většina výrobců dnes klade důraz na co nejekologičtější provoz, ovšem některé modely mohou spotřebou nepříjemně zaskočit.
Na štítku najdete informace o spotřebě trouby, která se určuje na jeden cyklus. Nechybí ani informace o maximálním příkonu, tedy maximálním množství elektřiny či plynu, jež trouba může v daném okamžiku odebírat ze sítě. To je důležité zejména pro určení síly jističe, na který je trouba v elektrické síti připojena.
Dále pak můžete zkontrolovat i celkový objem trouby v litrech a porovnat spotřební rozdíly mezi pečením klasickým a horkovzdušným, pokud ho vaše trouba umožňuje.
Maximální příkon
Příkon ukáže, kolik energie si přístroj vezme za hodinu používání z elektrické sítě. Vyšší příkon ovšem značí i rychlejší ohřev a pečení. Hledejte proto ideální rovnováhu mezi výkonností a spotřebou.
Rozměry
Jsou klíčové pro správnou instalaci vestavné trouby do kuchyňské linky. Každá totiž povolí jinou šířku, výšku a hloubku. Jako u všech vestavných spotřebičů věnujte rozměrům zvýšenou pozornost.
Toužíte po vestavné troubě, ale jste limitováni místem? Řešením je kompaktní trouba, která nabízí standardní šířku, ale menší výšku a objem. Není však ochuzena o žádné důležité funkce.
Způsob čištění
V současné době jsou v tomto ohledu nejoblíbenější variantou vestavné trouby s pyrolýzou. Pyrolytické čištění je považováno za jeden z nejefektivnějších způsobů čištění trouby. Znamená průběžné snižování a opětovné zvyšování teploty, přičemž krátkodobě vystoupá teplota až na 500 °C. Mastnota a zbytky jídla se tak spálí na popílek, který stačí po vychladnutí spotřebiče setřít mokrým hadříkem.
Téměř každá moderní trouba má však nějakou funkci na zjednodušení údržby spotřebiče. Např. vestavná trouba samočistící zjednoduší proces čištění vlastním programem na odstranění špíny.
Vestavné trouby a jejich funkce
Vestavná trouba s otočným grilem – ideální na drůbež
Vestavná trouba s teleskopickým výsuvem – snadný přístup k jídlu, obě ruce máte volné
Displej – pro snadné ovládání
Chlazení dveří – zvyšuje bezpečnost
Grilování – využijete při pečení masa do křupava či k zapékání zeleniny
Ikea Metod – možné zabudování do kuchyňského systému Ikea
Kombinace s varnou deskou – kombi zařízení 2v1
Kruhové těleso – pečení na více vrstvách plechu
Mikrovlnný ohřev – rychlé přihřátí jídla jako v mikrovlnce
Minutka – měření a odpočítávání pečení
Rozmrazování – rozmrazení jídla
Teplotní sonda – perfektní přehled o teplotě uvnitř masa
Úprava proti otiskům prstů – nezanechávejte otisky na spotřebiči
Ventilátor – rovnoměrně rozhání horký vzduch v celé troubě
Příslušenství
Rady na závěr
Jak funguje parní trouba
Parní trouba se v principu fungování shoduje s profesionálním spotřebičem, konvektomatem, který se používá v restauracích a s nímž lze dosáhnout vynikajících kulinářských výsledků. Je to tím, že parní trouba dokáže při pečení korigovat nejen teplotu, ale také vlhkost pokrmu. Kromě elektrického výhřevu totiž obsahuje i zásobník na vodu, který tvoří páru.
Čištění
Připečené zbytky jídla mohou spotřebič poškodit, navíc se při dalším pečení pálí, a mohou tak ovlivnit i chuť a vůni připravovaných pokrmů. Proto povrch přístroje pravidelně utírejte vlhkým hadříkem s použitím malého množství čisticího prostředku. Při čištění dávejte pozor, abyste nepoškodili povrch, protože by mohl začít korodovat. Vnější povrch zařízení stačí pravidelně otírat navlhčeným hadříkem.
Životnost
Kvalitní trouba by měla vydržet 10–15 let pravidelného provozu. Je však možné, že postupem času její výkonnost bude klesat, přestože bude stále funkční.
Vybavení
Standardní součástí jsou rošty a pekáče. Většině uživatelů budou stačit, nicméně pokud jich budete potřebovat více, bude jednodušší přikoupit je spolu s troubou a rovnou vyzkoušet, že do ní pasují. V případě, že koupi odložíte, kupujte později nové pekáče či rošty podle rozměrů těch originálních. Přikoupit lze také další doplňky, jako jsou třeba kámen na pečení pizzy.
Další užitečné články
Patří lednice vedle trouby? TOP elektrické grily Jak na zahradní ohniště Jak uvařit rýži v troubě Nejlepší vestavné lednice Dýňový koláč Náš recept na linecké cukroví Recepty na Halloweenské jídlo Náš recept na medové perníčky Recept na bílá vosí hnízda se salkem Recepty na nejlepší vanilkové rohlíčky Nejlepší recepty na nepečené cukroví Nejlepší recept na vánočku Recept na grilovaná rajčata Jak naložit kuřecí maso na grilování Jak na sušení hub v trouběZavařování okurek v trouběZavařování zeleniny a ovoceJak sušit jablka v troubě Jak na zavařování jablek v troubě Jak na sušení rajčat v trouběSušení švestek v trouběRecept na pečenou dýni hokaido s nivou a česnekemZavařování dýně naslano