Jak vybrat sladidlo?

Rádi byste obyčejný cukr nahradili při slazení nápojů, pečení nebo vaření něčím jiným? Třeba zdravější variantou nebo verzí, která je vhodná i pro diabetiky? Vyberte si takové sladidlo, které vám bude nejvíce vyhovovat.

Rádi byste obyčejný cukr nahradili při slazení nápojů, pečení nebo vaření něčím jiným? Třeba zdravější variantou nebo verzí, která je vhodná i pro diabetiky? Vyberte si takové sladidlo, které vám bude nejvíce vyhovovat.

Doba čtení 3 min.
Míša, redakce Heureka.cz

Typy sladidel

Stévie

Stévie je jedním z nejznámějších přírodních sladidel, která existují.

  • Listy neobsahují kalorie

  • Zlepšuje trávení

  • Mnohonásobně sladší než cukr

  • Prodává se v prášku či kapkách nebo tabletkách

  • Lze si ji vypěstovat doma

Xylitol

Xylitol obsahují švestky, maliny, jahody a další bobulovité ovoce.

  • Stejně sladký jako obyčejný cukr

  • Má méně kalorií než cukr

  • Vhodný pro diabetiky

  • Neškodí zubům

  • Podporuje zdravou střevní mikroflóru

Erythritol

Erythritol pochází ze stejné skupiny jako xylitol.

  • Neobsahuje téměř žádné kalorie

  • Vhodný pro cukrovkáře

  • Nekazí zuby

Aspartam

Aspartam je další velmi oblíbené sladidlo umělého původu. Je dvěstěkrát sladší než klasický cukr.

  • Nemá žádnou pachuť

  • Vhodný k doslazování nápojů nebo jogurtů

  • Není u něj znám vliv na zdraví

  • Nelze ho používat na pečení, neboť při vyšších teplotách ztrácí sladkost

Sukralóza

Sukralóze se také říká splenda. Může být až tisíckrát sladší než cukr.

  • Neovlivňuje hladinu cukru v krvi

  • Neobsahuje kalorie

  • Její vliv na lidské zdraví je stále předmětem spekulací

Dextróza

Dextróza je vlastně hroznový cukr s vysokým glykemickým indexem.

  • Rychle vstřebatelná

  • Zdroj krátkodobé energie

  • Zahání únavu

Dále vybírejte mezi sladidly, která se nejčastěji prodávají ve formě sirupů:

Podle čeho vybrat

Forma

Sladidla se prodávají v několika běžně dostupných formách:

  • Tabletky - podle potřeby dávkujete po jedné tabletce

  • Prášek - nejčastěji se dávkuje po čajových lžičkách

  • Sirup - má podobnou konzistenci jako med nebo řidší

Původ

Sladidla rozdělujeme taktéž podle toho, jestli jsou přírodního původu, nebo zda jsou vyrobená uměle:

  • Přírodní sladidla - přírodní sladidlo pochází z ovoce či rostlin; obvykle mívají vysokou kalorickou hodnotu; jsou oproti cukru méně sladivá

  • Umělá sladidla - vyrábí se umělým procesem; jsou nekalorická; mají mnohem vyšší sladivost; ne všechna jsou pro lidský organismus prospěšná

Přírodní sladidla dále dělíme na cukry a přírodní náhražky cukru. Mezi cukry řadíme laktózu, glukózu, fruktózu a bílý rafinovaný cukr. Přírodními náhražkami cukru jsou glykosidy (stévie) a polysacharidy (xylitol, erythritol, sorbitol) a taktéž med, panela, datlový a agávový sirup.

Umělá sladidla mají podobu:

  • Acesulfamu (E950)

  • Sacharinu (E954)

  • Aspartamu (E951)

  • Kyseliny cyklamové (E952)

  • Thaumatinu (E957)

Počet tablet

Vyberete-li si sladidlo ve formě tabletek, jistě vás bude zajímat, kolik tabletek jedno balení obsahuje:

Objem

Podle objemu můžete vybírat ta sladidla, která se prodávají v tekuté konzistenci, tedy ve formě sirupu:

I domácí limonády se dají sladit zdravěji než bílým nebo třtinovým cukrem.

Hmotnost

Hmotnost sladidla vás bude zajímat tehdy, dáte-li přednost sladidlu v prášku.

Která sladidla jsou nejméně zdravá?

Některá sladidla, ač na první pohled vypadají hodnotněji a zdravěji než obyčejný cukr, našemu tělu vůbec neprospívají. Která to jsou?

  • Sirup z agáve - způsobuje chronické zvýšení glykémie nebo inzulínovou rezistenci

  • Sukralóza - náš organismus ji hůře stravuje

  • Čekankový sirup - je doslazován právě sukralózou, která sirupu dodává lepší chuť

Nejčastější otázky

Výhradně taková, která mají nulový nebo minimální glykemický index. Takovým přírodním sladidlem je například stévie a samozřejmě i umělá sladidla, která jsou primárně pro diabetiky vytvořená.

To určitě není dobrá volba, protože většina sirupů, datlový nevyjímaje, je vysokokalorická a má vyšší glykemický index. Samozřejmě datlový sirup konzumovat můžete i při dietě, ale jen v přiměřeném množství.

Určitě vyzkoušejte rýžový sirup, stévii nebo takzvaný yacon sirup.