Trojúhelníkové
Trojúhelníčkové sendviče jsou zlatá klasika
Často mají funkce 3v1 nebo 4v1
Někdy i vyměnitelné plotýnky
V některých modelech připravíte i maso či zeleninu
Sendvičovač vám umožní vykouzlit sendvič ve tvaru trojúhelníku, čtverce nebo lastury. S pomocí multifunkčních přístrojů hravě zvládnete i přípravu jemných vajíček, lahodných vaflí či grilovaného masa. Zaměřte se i na další parametry výběru.
Sendvičovač vám umožní vykouzlit sendvič ve tvaru trojúhelníku, čtverce nebo lastury. S pomocí multifunkčních přístrojů hravě zvládnete i přípravu jemných vajíček, lahodných vaflí či grilovaného masa. Zaměřte se i na další parametry výběru.
Trojúhelníčkové sendviče jsou zlatá klasika
Často mají funkce 3v1 nebo 4v1
Někdy i vyměnitelné plotýnky
V některých modelech připravíte i maso či zeleninu
Zpravidla na 2 sendviče
Plotýnky sendvičovače se většinou nedají obměnit
Speciální modely
Vhodné nejen na sendviče, ale i na vafle nebo grilování zeleniny či masa
Modely 6v1 umožní pečení lívanců a koláčků
Vyměnitelné plotýnky
Někdy i desky s motivem smajlíků či zvířat
Vybavte si kuchyň šikovnými pomocníky. Inspirovat se můžete na naší stránce Vychytávky do kuchyně.
Zamyslete se, kolik lidí bude přístroj využívat
Základní sendvičovače mají 2 pečící desky
Větší modely pak nabídnou kapacitu pro 4 sendviče najednou
Pro více členů rodiny nebo společenské akce vyberte větší model
Příkon určí, kolik energie si přístroj vezme z elektrické sítě za hodinu používání
Nejúspornější je sendvičovač s příkonem menším než 700 W
Patří také mezi nejlevnější modely, u nichž si dejte pozor na kvalitu
Standardní příkon pro většinu sendvičovačů je 700–750 W
Náročnější přístroje si občas žádají 780–1 100 W, ale i 1 100 W a více
Většinou jde o čtyřmístné a multifunkční sendvičovače, které nabízí širokou paletu dodatečných funkcí
Konstrukce může být vyhotovena kompletně z plastu
Může být i z kovové slitiny, což se týká především vnějšího krytu
Pozor na nejlevnější plastové sendvičovače, u nichž může docházet k deformaci materiálu
Mohou se také zahřívat i jiné části než plotýnky, což může vyústit až v popálení
Před nákupem si raději vždy přečtěte uživatelské recenze
Zapékací plotýnky bývají vyhotoveny z teflonu
Ten je nepřilnavý, rychle se ohřívá a neškodí mu vysoké teploty
Nekvalitní teflonová vrstva se ovšem může rychle opotřebovat
Může také vlivem uvolňování zanechávat pachuť v sendvičích
Termostat – nastavení ideálního propečení vašich sendvičů
Vyměnitelné plotýnky – díky nim změníte tvar pečiva nebo získáte prostor na gril, můžete připravit i jiná jídla (vajíčka, vafle, maso)
Indikátor nahřátí – světelná dioda vám oznámí, kdy je pečivo důkladně propečené
Nepřilnavý povrch – antiadhézní povrchová úprava zajistí, že se vám nepřilepí jediný sendvič
Zámek – při zapékání není možné přístroj otevřít, vhodné hlavně u rodin s dětmi
Regulace teploty – u dražších multifunkčních sendvičovačů, zejména na přípravu masa
Bezpečnostní prvky – protiskluzové nožičky, tepelná pojistka proti popálení
Tepelná izolace – rukojeť a tělo sendvičovače mohou být izolované od tepla
Mytí v myčce – u některých přístrojů můžete vložit plotýnky do myčky
Správné používání
Ovládání sendvičovače je v zásadě velice jednoduché a nejpozději po několika použitích se z vás stanou experti na domácí pečení. A kdybyste náhodou tápali, řiďte se těmito základními poučkami:
Zvolte typ pečiva na základě nainstalované plotýnky, případně změňte plotýnku nebo mód pečení (gril)
Zapojte přístroj do zásuvky a spusťte jej
Pokud to toustovač umožňuje, nastavte míru propečení a čekejte, až bude hotovo
Většina přístrojů se po dokončení pečení sama vypne
S hotovým pečivem manipulujte opatrně, přestože jsou moderní toustovače vybaveny bezpečnostními prvky proti popálení
Po pečení je vhodné odklidit drobečky pečiva a setřít další nečistoty
Pokud chcete plotýnky umístit do myčky, vždy se nejdříve přesvědčte v manuálu, zda to daný model umožňuje
Do přístroje nikdy nevkládejte ostré a kovové předměty, mohlo by dojít k poškození teflonové desky
Variace chutí
Klasikou zůstává toast zapečený se šunkou a sýrem
Šťavnatosti docílíte pomocí rajčat
Klasický eidam můžete nahradit hermelínem, nivou či olomouckým syrečkem
Místo šunky zkuste třeba slaninu
Chutná je i kombinace mozzarelly a sušených rajčat
Červená cibule pozvedne chuť o úroveň výš
Pro fajnšmekry se hodí sendvič s uzeným lososem a krémovým sýrem
Na sladko vyzkoušejte jablka na tenké plátky, skořici a ořechové máslo
Variací je nespočetně, inspirujte se hlavně vlastní chutí a fantazií