Jak vybrat sendvičovač?

Sendvičovač vám umožní vykouzlit sendvič ve tvaru trojúhelníku, čtverce nebo lastury. S pomocí multifunkčních přístrojů hravě zvládnete i přípravu jemných vajíček, lahodných vaflí či grilovaného masa. Zaměřte se i na další parametry výběru.

Sendvičovač vám umožní vykouzlit sendvič ve tvaru trojúhelníku, čtverce nebo lastury. S pomocí multifunkčních přístrojů hravě zvládnete i přípravu jemných vajíček, lahodných vaflí či grilovaného masa. Zaměřte se i na další parametry výběru.

Doba čtení 3 min.
Sandra, redakce Heureka.cz

Rozdělení dle tvaru

Trojúhelníkové

  • Trojúhelníčkové sendviče jsou zlatá klasika

  • Často mají funkce 3v1 nebo 4v1

  • Někdy i vyměnitelné plotýnky

  • V některých modelech připravíte i maso či zeleninu

Trojúhelníkové sendvičovače

Čtvercové

  • Zpravidla na 2 sendviče

  • Plotýnky sendvičovače se většinou nedají obměnit

Čtvercové sendvičovače

Lastury

  • Dokonalý mušlový tvar sendvičů

  • Objevují se i větší modely na 4 ks

  • Mnohdy disponují výměnnými opékacími deskami

Lastury

Multifunkční

  • Speciální modely

  • Vhodné nejen na sendviče, ale i na vafle nebo grilování zeleniny či masa

  • Modely 6v1 umožní pečení lívanců a koláčků

  • Vyměnitelné plotýnky

  • Někdy i desky s motivem smajlíků či zvířat

Podle čeho vybrat

Počet osob

  • Zamyslete se, kolik lidí bude přístroj využívat

  • Základní sendvičovače mají 2 pečící desky

  • Větší modely pak nabídnou kapacitu pro 4 sendviče najednou

  • Pro více členů rodiny nebo společenské akce vyberte větší model

Příkon

  • Příkon určí, kolik energie si přístroj vezme z elektrické sítě za hodinu používání

  • Nejúspornější je sendvičovač s příkonem menším než 700 W

  • Patří také mezi nejlevnější modely, u nichž si dejte pozor na kvalitu

  • Standardní příkon pro většinu sendvičovačů je 700–750 W

  • Náročnější přístroje si občas žádají 780–1 100 W, ale i 1 100 W a více

  • Většinou jde o čtyřmístné a multifunkční sendvičovače, které nabízí širokou paletu dodatečných funkcí

Materiál

  • Konstrukce může být vyhotovena kompletně z plastu

  • Může být i z kovové slitiny, což se týká především vnějšího krytu

  • Pozor na nejlevnější plastové sendvičovače, u nichž může docházet k deformaci materiálu

  • Mohou se také zahřívat i jiné části než plotýnky, což může vyústit až v popálení

  • Před nákupem si raději vždy přečtěte uživatelské recenze

  • Zapékací plotýnky bývají vyhotoveny z teflonu

  • Ten je nepřilnavý, rychle se ohřívá a neškodí mu vysoké teploty

  • Nekvalitní teflonová vrstva se ovšem může rychle opotřebovat

  • Může také vlivem uvolňování zanechávat pachuť v sendvičích

Funkce

  • Termostat – nastavení ideálního propečení vašich sendvičů

  • Vyměnitelné plotýnky – díky nim změníte tvar pečiva nebo získáte prostor na gril, můžete připravit i jiná jídla (vajíčka, vafle, maso)

  • Indikátor nahřátí – světelná dioda vám oznámí, kdy je pečivo důkladně propečené

  • Nepřilnavý povrch – antiadhézní povrchová úprava zajistí, že se vám nepřilepí jediný sendvič

  • Zámek – při zapékání není možné přístroj otevřít, vhodné hlavně u rodin s dětmi

  • Regulace teploty – u dražších multifunkčních sendvičovačů, zejména na přípravu masa

  • Bezpečnostní prvky – protiskluzové nožičky, tepelná pojistka proti popálení

  • Tepelná izolace – rukojeť a tělo sendvičovače mohou být izolované od tepla

  • Mytí v myčce – u některých přístrojů můžete vložit plotýnky do myčky

Rady na závěr

Ovládání sendvičovače je v zásadě velice jednoduché a nejpozději po několika použitích se z vás stanou experti na domácí pečení. A kdybyste náhodou tápali, řiďte se těmito základními poučkami:

  • Zvolte typ pečiva na základě nainstalované plotýnky, případně změňte plotýnku nebo mód pečení (gril)

  • Zapojte přístroj do zásuvky a spusťte jej

  • Pokud to toustovač umožňuje, nastavte míru propečení a čekejte, až bude hotovo

  • Většina přístrojů se po dokončení pečení sama vypne

  • S hotovým pečivem manipulujte opatrně, přestože jsou moderní toustovače vybaveny bezpečnostními prvky proti popálení

  • Po pečení je vhodné odklidit drobečky pečiva a setřít další nečistoty

  • Pokud chcete plotýnky umístit do myčky, vždy se nejdříve přesvědčte v manuálu, zda to daný model umožňuje

  • Do přístroje nikdy nevkládejte ostré a kovové předměty, mohlo by dojít k poškození teflonové desky

  • Klasikou zůstává toast zapečený se šunkou a sýrem

  • Šťavnatosti docílíte pomocí rajčat

  • Klasický eidam můžete nahradit hermelínem, nivou či olomouckým syrečkem

  • Místo šunky zkuste třeba slaninu

  • Chutná je i kombinace mozzarelly a sušených rajčat

  • Červená cibule pozvedne chuť o úroveň výš

  • Pro fajnšmekry se hodí sendvič s uzeným lososem a krémovým sýrem

  • Na sladko vyzkoušejte jablka na tenké plátky, skořici a ořechové máslo

  • Variací je nespočetně, inspirujte se hlavně vlastní chutí a fantazií

Další užitečné články