Co vědět před nákupem
Hledáte jednoduché domácí zařízení na každodenní použití, nebo máte pizzu spojenou s teplými letními večery u grilu? Připravte se, že venkovní pec vyžaduje větší počáteční investici a složitější údržbu, ale přiblížíte se s ní skutečnému italskému pojetí pizzy. Pořídit si ale můžete profesionální vnitřní pec, která se běžně používá v pizzeriích.
Nelze úplně jednoznačně říct, že jedna možnost je lepší než druhá – jde čistě o vaše preference a současné možnosti.
Záleží vám na multifunkčnosti?
Zejména domácí elektrické pece jsou vyrobeny tak, aby se v nich daly připravit i palačinky či omelety. Jiné zase spolehlivě upečou chleba nebo maso. Důležité je proto promyslet, jestli zařízení kupujete skutečně pouze na pizzu, nebo jím chcete částečně nahradit horkovzdušnou troubu. Obojí je možné.
Pece na pizzu podle typu
Upeče pizzu během několika minut
Jednoduchá příprava
Bez kouře a zápachu
Připraví i palačinky nebo vajíčka
Obtížnější čištění
Bez autentického zážitku z pravé pece
Mnohdy nižší maximální teplota
Autentický zážitek
Skvělá pizza
Možnost napojení na plynový gril
Vynikající na letní večery
Vyžaduje místo na zahradě
Těžší instalace a údržba
Spíše sezónní záležitost
Minitrouba
Skvělá pizza za několik minut
Částečně nahradí klasickou troubu
Upeče i chleba, koláč a jiné pochoutky
Mnohdy nižší teplota pečení
Nutná údržba
Vynikající pizza jako z pizzerie
Ideální do restaurace
Více komor umožní dělat více pizz najednou
Vyšší cena
Těžší instalace a údržba
Vyžaduje velký prostor
Klíčové parametry
Příkon
Příkon vám poodhalí dvě klíčové informace – odhadovanou spotřebu a rychlost pečení. Hodnota totiž udává, kolik energie pec spotřebuje za hodinu používání. Vyšší příkon ale obvykle znamená i rychlejší rozpálení a přípravu jídla. Je tedy na vás najít rovnováhu mezi ideální spotřebou a rychlostí.
Většina domácích pecí bude mít příkon nižší než 7 260 W. Jednoduché elektrické pece by neměly přesáhnout 2 000 W. Hodnoty vyšší než 7 260 W jsou pak vyhrazeny profesionálním gastro pecím s více komorami, určeným do pizzerií nebo pekáren, kde nejde jen o kvalitu, ale také kvantitu upečených dobrot.
Maximální teplota
Na maximální teplotu si dejte pozor hlavně při výběru levných, spotřebních modelů elektrických pecí. Aby pečení v samostatné peci mělo smysl, musí zvládnout péct aspoň při 350 °C. Některé modely totiž dokážou opékat maximálně při 200-220 °C, což je zhruba tak stejně jako obyčejná horkovzdušná trouba. Pak by byl nákup téměř zbytečný.
Nejdůležitější funkce
Funkce se liší dle zvoleného typu, pravděpodobně nenajdete jeden model se všemi, proto si raději najděte pár favoritů, kteří jsou pro vás důležití:
Časovač – spuštění a vypnutí opékání dle potřeby
Funkce pánve – spodní část pece může sloužit ke smažení a opékání
Programy dle typu pizzy – pečicí programy na newyorskou nebo neapolskou pizzu
Kamenné dno – rovnoměrná distribuce tepla a autentická chuť
Teploměr – zajištění ideální pečící teploty
Lopatka – na správné zasouvání a vysouvání pizzy
K některým modelům pizza pecí je přibalený vhodný plech a lopatka.
Jak připravit těsto na pizzu?
1) Do zhruba 300 ml vody přidejte 18 g droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a nechte cca 20 minut vykynout.
2) Přidejte do hmoty 500 g mouky, 3 lžíce olivového oleje a zpracujte do hladkého těsta, které nechte zhruba hodinu odstát a kynout.
3) Pak už nastal čas roztáhnout těsto na plech a zdobit podle libosti. Jen ananas nechte v klidu odpočívat v úschovně ovoce. ;)
Příslušenství
Co by se vám k peci mohlo hodit?
Kráječ na pizzu – každý pizzař potřebuje to správné nářadí
Plechy na pizzu – aby každá měla dokonalý tvar
Chlebové a pizza směsi – když budete chtít jít na jistotu
Mražené pizzy – a kdyby se to náhodou jednou nepovedlo...
Vybavte si kuchyň šikovnými pomocníky. Inspirovat se můžete na naší stránce Vychytávky do kuchyně.