Ten správný typ pánve vybírejte s ohledem na připravovaný pokrm. Právě účel a konkrétní způsob využití je základ, ze kterého při výběru vycházejte. To se odrazí v perfektní funkčnosti, dlouhé životnosti a v neposlední řadě také v rychlosti vaření a chuti výsledného pokrmu.
Jak vybrat wok pánev
Wok pánev je známá především v asijské kuchyni. Je hluboká, má kulaté dno a celkově připomíná mísu s tenkými stěnami. Je ideální pro rychlé stir-fry smažení na vysokém ohni, za rychlého míchání a prohazování. Dno soustředí teplo, což umožňuje vařit a smažit s relativně malou dávkou oleje.
Dlouhá rukojeť usnadňuje její přemisťování. Manipulaci však většinou usnadňuje také menší úchytka na opačné straně. Z materiálů se často vyhledává litinový wok a pánev wok ocelová. Kromě modelů na vysoký oheň najdete i jiné varianty, jako jsou např. wok pánev na indukci, elektrická wok pánev a wok pánev na gril.
Na palačinky a lívance
Pánev na palačinky je inspirovaná francouzskou kuchyní a má pro snadné obracení snížený okraj. Je lehká a dokonale plochá. Její tenké dno zajišťuje neustálý a především rovnoměrný žár. Přípravu vám ulehčí nepřilnavý povrch a dlouhá rukojeť. Pro použití na indukční desce hledejte v kategorii pánev na palačinky indukce.
Pánev na lívance je pak typická svými důlky v různém počtu. Udělat můžete naráz 3, 4 nebo i 7 dokonale stejných lívanců. Těchto symetrických formiček využijete také při dělání např. volských ok nebo bramboráčků. Fantazii se meze nekladou.
Grilovací
Grilovací pánev je typická svým dnem, na kterém na první pohled zaujmou grilovací hřbety, které zanechají na mase a zelenině typické zuhelnatělé stopy. Jejich role však není jen kosmetická, umožňují totiž odkapávání oleje a šťávy, čímž předchází dušení a zajišťují skutečné grilování. Bývají těžké, klasicky se totiž jedná o variantu grilovací pánev litinová nebo titanová grilovací pánev. V naší nabídce však nechybí ani grilovací pánev na indukci.
Materiál a vyšší hmotnost zaručuje, že pánev udrží dlouho teplo v dostatečné míře, což je pro grilování naprosto zásadní. Čtvercový tvar zajišťuje dostatek pracovní plochy. V nabídce najdete i steakovou pánev a nebo speciální pánev na gril.
Na ryby
Pánev na ryby je větší, případně přímo oválná tak, aby se do ní vešla celá ryba a nepřesahovala ven. Zároveň tyto pánve disponují takovou povrchovou úpravou, aby nedocházelo k připalování ani v případě, že použijete naprosté minimum tuku. Často také nabídnou odnímatelnou rukojeť, aby je šlo využít v troubě.
Univerzální
Univerzální pánev volte v případě, že trpíte v kuchyni nedostatkem místa a skladovat 5 různých pánví na různá jídla pro vás zkrátka není možností. Ideální je také pro sváteční kuchaře, kteří si s výběrem zkrátka nechtějí tak moc komplikovat život. V tomto případě se soustřeďte především na použitý materiál. Dalšími možnostmi jsou např. smažící pánve, oboustranná pánev a praktická sada pánve s poklicí.
Další inspiraci hledejte na našich stránkách Jak na zdravé grilování a Recept na jogurtovou marinádu na kuřecí maso. Rady a tipy do vaší kuchyně hledejte také v našich rádcích Jak vybrat hrnec nebo Jak vybrat pečicí pánev.