Video nákupní rádce
Jak vybrat gril podle druhu paliva
Jaký vybrat plynový gril
Zahradní plynové grily fungují na plynové palivo dodávané buď v propanbutanových lahvích, nebo plynových kartuších. Grilování je snadné a komfortní, protože tyto zahradní grily neprodukují dráždivý dým, a navíc je na něm snadné regulovat teplotu.
Důležitým parametrem je výkon grilu, přičemž optimální je hodnota kolem 0,5 kW/dm². Vysoký výkon totiž zajistí skutečné grilování, ne jen zahřívání. Při položení masa na rošt dochází k ochlazení roštu i poklesu teploty v grilu. Tomu dokáže vyšší výkon předejít.
Pro grily, které kombinují plyn s dalším typem paliva hledejte v kategorii zahradní kombinované grily.
Vyšší životnost
Snadná údržba a regulace teploty
Rychlé zahřívání, které se často obejde i bez sirek či zapalovače, pokud má gril tzv. piezoelektrické zapalování na tlačítko, častější je však stále elektronické zapalování
Seženete i malé zahradní plynové grily
Vyšší pořizovací cena
Vyšší hmotnost grilu
Plynové palivo vás může vyjít dráž než dřevěné uhlí
Více o plynových grilech
U plynových grilů hraje zásadní roli počet hořáků a jejich rozmístění. Obecně platí, že čím více hořáků, tím lépe, protože je grilovací plocha rovnoměrněji zahřívána. Důležité proto je, aby byly hořáky rozmístěny pod celou plochou grilovacího roštu. Při výběru plynového grilu se zaměřte na to, zda má každý hořák své samostatné ovládání, takže je možné nastavit různou teplotu pro různé části roštu.
Plynový gril oceníte, pokud grilujete často a nemáte příliš mnoho času na přípravu grilu před grilováním, jeho rozehřívání a následný úklid. Moderní kompozitní i kovové lahve jsou dnes plněné čistým propanem.
Jaký elektrický gril
Venkovní elektrické grily můžete využívat pro grilování doma i venku. Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí nevydávají téměř žádný kouř (nanejvýš kouř z pečených potravin).
Jejich příprava před samotným grilováním je velice rychlá, nemusíte totiž myslet na to, zda máte dostatek paliva. Pokud se s elektrickým grilem vydáte ven, nezapomeňte na to, že bez elektrické zásuvky se neobejdete a budete potřebovat možná i prodlužovací kabel.
I v této kategorii máte dnes na výběr mezi malým provedením na stůl, pojízdným modelem nebo velkým grilem s vysokým výkonem.
Lehkost a skladnost, což oceníte jak při jejich přepravě třeba na dovolenou, tak doma v kuchyni
Jednoduchá údržba
Snadná regulace teploty – grilování zvládne i začátečník
Potřeba elektrické zásuvky
Grily s vysokým výkonem potřebují zásuvku 380 V
Jaký gril na dřevěné uhlí
Zahradní grily na dřevo a dřevěné uhlí jsou nejefektivnějším typem grilů díky vysokým teplotám, kterých dosahuje dřevěné uhlí či brikety. Jejich velkou výhodou je tedy rychlá příprava grilovaných pokrmů, i když příprava samotného grilu před grilováním trvá déle kvůli postupnému rozžhavování uhlí.
Příprava jídla na tomto typu grilu vyžaduje určitou zručnost a cvik. Pokud jste tento typ grilu nikdy předtím nepoužívali, pravděpodobně vám chvíli potrvá, než se naučíte odhadnout náležitou teplotu uhlí pro správný moment vložení potravin a udržovat stabilní teplotu přikládáním.
Především u této varianty je důležitá stabilita. Bezpečné grilování vám zajistí 4 robustní nohy.
Gril na dřevěné uhlí vám poskytne tu pravou vůni barbecue
Nižší pořizovací cena
Velmi malé riziko poruchovosti
Náročnější údržba a úklid
Vyžaduje určitou míru zkušeností s grilováním
Palivo ovlivňuje chuť pokrmu
Víte proč?
Průběh hoření paliva u grilu má zásadní vliv na chuť pokrmu. Je to oheň a kouř, co dodává grilovaným pokrmům typické aroma a chuť.
Právě gril na dřevěné uhlí je ideální pro přípravu grilovaných pochoutek s tradiční lahodnou kouřovou chutí. Rizikem grilování na dřevěném uhlí je odkapávání šťávy z grilovaného masa či zeleniny na uhlíky, čímž vzniká plamen, jenž pokrm snadno spálí. Tímto spalováním šťávy z jídla vznikají karcinogenní látky. Tomu můžete předejít tím, že grilované pokrmy před vložením na rošt otřete od přebytečného oleje, který by mohl odkapávat. Šťáva z masa při grilování by také neměla odkapávat, pokud maso vložíte na již dostatečně rozpálený gril. Dalším rizikem tohoto typu grilu je zhořknutí grilovaného jídla, pokud zůstane kouři vystaveno příliš dlouho.
Elektrický gril nedisponuje ohněm, a proto neprodukuje kouř. Pokrmy na něm připravené proto budou chutnat zákonitě jinak, tedy hlavně budou bez kouřového aroma. Jídlo grilované na tomto typu grilu se griluje prouděním teplého vzduchu a dotykem rozpálené grilovací plochy. Ta mívá někdy zvlněný povrch, který dodává pokrmu tmavěji zbarvené proužky typické pro grilované jídlo nejen svým vzhledem, ale i křupavější chutí.
Plynový gril produkuje málo kouře, výraznějšího aroma u připravovaného pokrmu ale můžete docílit přidáním vody s kořením, piva či vína do nerezových misek uvnitř grilu – u některých modelů je dokonce jejich součástí. Zahříváním se pak z misek uvolňuje aroma, které upraví výslednou chuť jídla.
Jaký gril na zahradu podle konstrukce a použití
Způsob grilování
Zahradní grily jsou určeny pro venkovní grilování a mohou být propojeny s udírnou nebo krbem. Bývají vybaveny odklápěcím víkem, takže umožňují 2 způsoby grilování - přímý a nepřímý.
Přímý způsob grilování pracuje s přípravou jídla přímo nad otevřeným zdrojem tepla, pokrm je tedy vystaven žáru přímo, ale pouze z jedné strany. Proto je třeba jej v polovině doby grilování obrátit. Takto se připravuje maso na hamburgery, steaky, ryby, ale také ovoce a zelenina. Tento proces grilování trvá zhruba 30 minut.
Nepřímý způsob grilování pracuje s přiklopeným víkem a připravuje pokrm podobně jako horkovzdušná trouba. Jídlo se tedy peče ze všech stran díky odrážení tepla od horního víka i spodních stěn grilu. Tato příprava se hodí pro velké kusy masa, které se připravují pozvolněji a je třeba je důkladně propéci i uvnitř.
Stolní a kontaktní
Stolní grily jsou většinou menší elektrické grily, se kterými je možné grilovat i doma. Mohou být buď kontaktní, nebo otevřené. Seženete i variantu, kterou napájí plynová kartuš.
Kontaktní elektrické grily mají na rozdíl od otevřených grilů ještě druhou grilovací plochu, která je příklopná shora. U některých modelů je možné nastavit horní plochu tak, aby se nedotýkala grilovaného pokrmu, ale pouze na něj žhnula teplo. To oceníte zejména při grilování sýru a ryb.
Jiné kontaktní grily mají obě grilovací plochy uzpůsobené tak, že se dají naplno rozevřít do 180 °. Tím z kontaktního grilu vznikne gril otevřený s dvojnásobnou plochou.
Přenosné a kufříkové
Zahradní kufříkové grily jsou uzpůsobené pro snadné přenášení. Přenosné grily jsou lehké, malé a mají uzamykatelné víko, které nepropustí ven uhlíky ani popel. Opět je v nabídce také plynová varianta.
U těchto grilů oceníte úchyty z tepelně odolných materiálů, takže vám nebude hrozit popálení. Především ale dbejte na to, zda je gril tohoto typu snadno a rychle rozložitelný a složitelný do požadované polohy.
Jednorázové
Jednorázové grily jsou vyrobeny z hliníku, takže jsou velmi lehké. Součástí jejich balení je malý hliníkový kotlík, tenký rošt, lehký podstavec a jedna dávka dřevěného uhlí, která vydrží cca na 2 hodiny grilování. Výhodou tohoto grilu je jeho lehkost, balení kompletně připravené k použití a také nízká pořizovací cena.
Vodní
Vodní gril umožňuje zdravější přípravu jídla při grilování, protože svým fungováním zabraňuje rizikovému připalování jídla. Uvnitř grilu je umístěna nádoba s vodou, takže se potraviny grilují ve směsi kouře a vodní páry a nádoba zároveň zachytává odkapávající šťávu z grilovaných pokrmů.
Palivem pro vodní gril je středně tvrdé nebo tvrdé dřevo z listnatých stromů, přičemž jeho spotřeba je malá. Během jednoho grilování si vystačíte přibližně s jedním kbelíkem polínek.
Ohniště
Zahradní ohniště je vlastně široký nízký přenosný kotel, na který můžete umístit rošt a využít jej na grilování, či jej bez mřížky použít jako klasické ohniště. Opékání vám může zpříjemnit moderní příslušenství, jako jsou např. elektrické otočné rožně.
Některé modely mají filtrační systém, který odděluje dešťovou vodu a popel, což oceníte v případě, že nebudete po každé akci zahradní ohniště uklízet pod přístřešek.
Ve výběru konkrétního modelu vám pomůže naše stránka Nejlepší plynové grily. Gril jste vybrali, ale pořád vám na zahradě něco chybí? Inspiraci hledejte v našem článku Jak postavit ohniště na zahradě.
Další typy grilů
Na pelety
Peletový gril je velmi vyhledávanou a oblíbenou variantou posledních sezon. Kombinuje v sobě výhody všech druhů paliva. Funguje na přírodní tvrdé dřevo jako je buk a dub ve formě pelet. To zajišťuje masu charakteristickou vůni.
Zároveň v sobě snoubí jednoduchost elektrických modelů. Model na pelety totiž pouze naplníte palivem, nastavíte teplotu a o zbytek se postará gril a jeho automatické dávkování samo. Šetří tak vaši práci a především čas, který můžete věnovat rodině a přátelům.
Mezi další oblíbené a vyhledávané druhy grilů patří:
Vestavné venkovní grily Vestavné plynové grily Zahradní kotlíkové grilyZahradní sudové grily Zahradní stojanové elektrické grily Zahradní otočné grilyZahradní kulaté grily Zahradní grily lokomotiva Zahradní grily na kuře Zahradní grily na sele Zahradní grily na prase
Výběr grilu podle parametrů
Velikost grilovací plochy a grilu
Grilovací plocha grilu neboli rošt by měla zabírat maximální plochu celého grilu tak, aby bylo teplo rovnoměrně rozváděno, a grilování tak probíhalo rovnoměrně. Nikoho nepotěší, když se připravované jídlo ve středu roštu připaluje, zatímco na krajích zůstává syrové.
Velikost roštu vybírejte podle množství potravin, které budete na grilu připravovat, respektive podle počtu lidí, pro které budete grilovat. Na trhu jsou k dostání grily s malou plochou roštu (cca 1200 cm²), zrovna tak jsou v nabídce i grily s opravdu velkým roštem (okolo 3500 cm²). Pro čtyřčlennou rodinu uvažujte o zakoupení grilu s roštem o rozloze minimálně 1500 cm².
Dvoupatrový rošt
Existují také přídavné rošty, které se umisťují nad základní rošt. Kromě toho, že zvětší celkovou grilovací plochu, umožní udržovat grilované potraviny teplé, aniž by blokovaly místo.
Přídavné rošty mohou zabírat celou plochu původního roštu a tvořit tak „druhé patro“ grilu. Některé jsou menší a zabírají třeba jen poloviční plochu původního roštu, jiné mohou být dokonce v několika patrech nad sebou.
Nejmenší grily jsou obecně stolní. Přirozeně mají i malý rošt, jejich výhodou je však snadné skladování a manipulace. Většinou bývají elektrické, umožňují tedy celoroční grilování v interiéru.
Některé modely malých grilů jsou určené pro venkovní grilování, označují se jako kompaktní grily nebo cestovní grily a co se paliva týče, jde většinou o cestovní plynové grily a cestovní grily na dřevo a dřevěné uhlí. Při jejich koupi se zajímejte o jejich rozměry ve stavu složeném i rozloženém. Velmi malé modely stolních grilů mohou mít rozměry přibližně podobné jako sešit formátu A5.
Středně velké grily bývají dost vysoké na to, aby u nich mohl obsluhující člověk pohodlně stát. Rozloha jejich roštu se pohybuje cca od 1500 cm² do přibližně 2500 cm² a mají 1, max. 2 hořáky v případě, že se jedná o plynové grily. Jsou ideální pro běžné rodinné grilování. Pro modely vhodné na jednoduché přesouvání po zahradě hledejte přenosné plynové grily.
Velké grily mají rozlohu grilovací plochy až 3500 cm². Pokud jsou plynové, mají 3 a více hořáků. Při koupi velkého plynového grilu dbejte na to, zda si vybíráte model, který má hořáky rozmístěné takovým způsobem, který zaručí rovnoměrný rozvod tepla po celém roštu. Předností těchto grilů je velká grilovací plocha, která umožňuje přípravu jídla pro velkou skupinu lidí, a snadná regulace tepla grilu.
Spotřeba, výkon a příkon
Spotřeba paliva při jednom grilování vás bude stát řádově koruny, při častějším grilování se ale může prodražit. To, jakou bude mít váš gril spotřebu, se bude odvíjet do značné míry od toho, na jaké palivo bude fungovat.
Příkon vyjadřuje množství dodané energie za jednotku času (tedy spotřebu elektřiny) a většinou se uvádí u elektrických grilů. Reálný, tedy topný výkon je vždy o něco nižší než příkon. U plynových grilů se operuje častěji výkonem, nikoli spotřebou, ale energií, kterou hořáky mohou na plný výkon vydat. Zpravidla platí, že čím větší příkon či výkon, tím větší je velikost grilovací plochy.
Elektrické grily jsou zpravidla menší a mívají příkon do 2,5 kW. Plynové grily pro menší rodinné grilování na zahradě mívají výkon do 5 kW, grilování pro 5 až 10 osob bude vyžadovat gril s výkonem mezi 5 kW a 10 kW. Grily, které mají výkon nad 10 kW, jsou vhodné pro časté skupinové grilování, využívají je např. restaurace s letní zahrádkou.
Obecně platí, že na požadovanou teplotu se rychleji rozehřeje gril s vyšším výkonem (resp. příkonem – v případě elektrických grilů). Pokud chcete úspornější gril, vybírejte modely s nižším výkonem, při grilování pak ale budete muset být trpělivější.
Hmotnost
Hmotnost grilu by vás měla zajímat obzvláště v případě, pokud budete gril často přenášet či převážet. Jestliže budete mít gril většinou napevno na jednom místě, jeho váha pro vás nemusí být rozhodujícím kritériem. Většinou platí, že je váha přímo úměrná výkonu a ceně grilu i rozloze jeho grilovací plochy.
Nejlehčí grily
Nejlehčí jsou obecně stolní elektrické grily, nejlehčí grily pro venkovní grilování jsou plechové grily na dřevěné uhlí, některé z nich váží méně než 4 kg. Velké litinové grily pak mohou vážit i přes 70 kg, proto je moudré určit si pro takový gril fixní stanoviště neměnné po celou dobu grilovací sezóny.
U plynových grilů si k jejich vlastní hmotnosti připočtěte navíc nezanedbatelnou váhu plné propan-butanové láhve. Někde mezi 10–35 kg se pohybují rodinné grily na plyn, které bývají vybaveny kolečky.
Důležitá je i stabilita grilu během jeho samotného používání, neměl by se snadno převrátit, a také možnost manipulace s ním (např. při přikládání dřevěného uhlí) i ve chvíli, kdy se griluje, a některé plochy jsou rozpálené.
Materiál
Rošt
Platí pravidlo, že skutečně kvalitní rošt je buď nerezový, nebo litinový.
Zahradní grily s litinovým roštem jsou těžší a bytelnější, mají delší životnost než rošty nerezové, výborně rozvádějí teplo. Jejich nevýhodou je ale pracnější čištění po grilování, protože litina je porézní, a vyšší pořizovací cena. Podle paliva jsou vyhledávané zahradní plynové grily s litinovým roštem a zahradní grily na dřevěné uhlí s litinovým roštem.
Ocelové rošty jsou lehčí a akumulují teplo o něco hůře než litina, proto se často vyrábějí masivnější, aby se této nevýhodě předešlo. Jejich velkou výhodou je snadné mytí, na které můžete použít klidně ocelový kartáč.
Tzv. grilovací kámen je oblíbeným materiálem grilovacích roštů. Je to obvykle leštěná žulová deska či lávový kámen. Při grilování se chová podobně jako litinová pánev. Nevýhodou takového roštu je, že se na kameni potí grilované maso po celé své ploše, takže následně ztrácí svoji šťavnatost. Také při následném čištění musíte důkladně vyčistit větší plochu než např. u roštové mřížky.
Tyto modely hledejte např. v těchto kategoriích:
Další typy roštů
Existují rošty teflonové, které má většina kontaktních grilů. Oblíbeným materiálem grilovací plochy u otevřených elektrických grilů je keramický povrch. Tento typ grilů může mít dále rošt z terakoty. U všech těchto materiálů je potřeba při čištění grilovací plochy zvýšené pozornosti, aby nedošlo k poškození povrchu poškrábáním či odřením, což by narušilo funkčnost grilu. Na drhnutí ocelovým kartáčem nebo i jen běžnou drátěnkou proto zapomeňte.
Setkat se můžete také s hliníkovým roštem, to se týká především jednorázových grilů. Výhodou hliníku je jeho lehkost, není však odolný, a proto se nehodí pro opakované použití.
Smaltované rošty jsou vlastně litinové rošty, které jsou navíc pokryty vrstvou smaltu. Mají tedy výhody litiny a kromě toho se díky hladkému smaltu jednodušeji čistí. Na jejich údržbu ale drsný ocelový kartáč raději nepoužívejte, hrozí riziko poškození.
Gril
Jednoznačným hitem posledních let je keramický gril. Silné stěny umožňují používat tuto variantu za každého počasí, kdy se nemusíte bát úniku tepla ani při silném větru. Jedná se o velké nádoby, kde dochází k pomalému hoření i proudění vzduchu, což umožňuje delší prodlevy přikládání paliva. Znamená to také šťavnatější maso.
Keramický model vás překvapí svojí všestranností, rychlým zahříváním i jednoduchostí používání. Charakterizuje ho také odolnost a z toho vyplývající dlouhá životnost.
Dalším oblíbeným materiálem je např. litina. Tyto modely najdete v kategorii zahradní litinové grily a litinové zahradní grily na dřevěné uhlí.
Chtěli byste skutečně originální kousek? Postavte si ho sami! Určitě vám s tím pomůže náš článek Jak svépomocí postavit gril z cihel či popelnice. Úklid po grilování zvládnete za pár minut. Tipy najdete na naší stránce Jak nejlépe vyčistit gril.
Funkce a možnosti
Možnosti svého grilu můžete rozšířit výběrem modelů, které disponují odklápěcím krytem. Zahradní grily s poklopem zaručí po přiklopení rovnoměrné rozvádění tepla po celém objemu grilu. Pro snazší manipulaci s grilem vybírejte gril s kolečky. Při grilování většího množství jídla oceníte u grilu odkládací plochu, na které se již grilované pokrmy průběžně budou udržovat teplé. Některé modely grilů mají odkládací plochu zabudovanou, k jiným ji lze dokoupit dodatečně.
Velice praktickým pomocníkem je u grilu termostat, který vám umožní regulovat teplotu grilu tak, aby vyhovovala potřebám právě připravovaného pokrmu. Některé grily, většinou elektrické, mají časovač, takže vám „ohlídají“ stejnou dobu grilování, např. pro první i druhou stranu masa.
Řada zahradních grilů se prodává ve spojení s udírnou, případně jsou k dostání i přídavné udírny ke grilům. V našem článku najdete Základy uzení masa pro začátečníky a také informace Jak naložit maso na uzení.
Hledejte v těchto kategoriích:
V poslední době se těší oblibě raclette grily. Tyto grily jsou podtypem malých elektrických grilů, takže se dají používat i doma v kuchyni. Mají 2 patra. Na horním se griluje klasickým způsobem zelenina, plátky masa či slaniny, dolní patro se skládá z malých pánviček, na nichž se připravuje např. sýr.
Nejčastější otázky
Je grilování zdravotně nezávadné?
Pokud grilujete správně, své zdraví neohrožujete. Důležité je použití kvalitních surovin a také kvalitního paliva (v případě grilu na uhlí). Při grilování velmi tučného masa odkapává tuk do ohně, a vznikají tak karcinogenní látky. Řešením je tedy zvolení libového masa nebo použití grilovacích tácků.
Z jakého grilu bude mít maso nejlepší chuť?
Opravdovou chuť barbecue získáte pouze při grilování na dřevěném uhlí. Vybírat můžete i přímo BBQ grily.
Jaký gril se hodí na balkon?
Na balkoně byste měli grilovat výhradně na elektrickém grilu. Použití plynového nebo grilu na uhlí může být nebezpečné z důvodu požáru. Kouř navíc bude obtěžovat sousedy. Vybírejte v kategoriích grily na balkón do bytu a zahradní bezkouřové grily.
Příslušenství
Další užitečné články
Jak na grilováníJak nejlépe zapálit gril na dřevěné uhlí Nejlepší plynové grilyOhniště na zahraděGril z cihel či popelnice?Jak nejlépe vyčistit grilNejlepší recepty na grilovaný hermelínRecept na grilovanou cuketuRecept na housky na hamburgerRecept na grilované bramboryRecept na vepřové špízy na griluJak na grilování na balkóněZáklady uzeníJak naložit maso na uzeníTIpy na grilovanou zeleninuNejlepší marinády na grilováníNejlepší marinády na kuřecí masoRecept na marinádu na vepřové masoRecept na marinovaný hovězí steak na griluJak naložit panenku na grilRecept na marinovaného lososa na griluTOP recepty na grilováníTipy na piknik