Recept na houbového kubu
400 g krup a 70 g sušen ých hub cca na 1 hodinu namočte do teplé vody. Po namočení můžete kroupy krátce spařit horkou vodou nebo je rovnou vsypte do horké osolené vody a vařte 20-30 minut téměř doměkka. Na 100 g sádla orestuje 3 nasekané cibule a 4 stroužky česneku, přidejte kroupy, houby, sůl, pepř a 4 lžíce sušené majoránky a promíchejte. Směs přesypte do vymazaného pekáčku a pečte zhruba 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Recept na kroupovou polévku
Na oleji orestujte 1 nakrájenou cibuli, 1 mrkev a 1 řapíkatý celer na kostičky. Přidejte 100 g krájeného uzeného masa a 100 g suchých ječných krup. Zalijte litrem vývaru a vařte cca 1 hodinu. Poté přidejte na kostky nakrájenou bramboru, provařte do jejího změknutí, dosolte a dopepřete.
Kroupy na sladko
Kroupy (skvělé jsou pohankové) propláchněte a na několik hodin namočte. Poté je slijte a v hrnci zalijte mlékem tak, aby hladina mléka byla cca 2 cm nad hladinou krup. Na mírném ohni vařte 20-25 minut, směs míchejte a hlídejte, aby se kroupy nepřipálily. Oslaďte, přidejte špetku skořice a libovolné ovoce.
Recept na šoulet
250 g hrachu přeberte, propláchněte a přes noc namočte do vody. Druhý den propláchněte a cca na hodinu namočte 200 g krup. Hrách uvařte v nesolené vodě doměkka, kroupy uvařte zvlášť v solené vodě taktéž doměkka. Na oleji nebo sádle orestujte 1 cibuli nakrájenou najemno a poté ji smíchejte s kroupami a hrachem. Přidejte 2 rozmačkané stroužky česneku, sůl, pepř a 1 lžíci majoránky. Směs přesypte do vymazaného pekáčku a zhruba 30 minut zapékejte v troubě na 190 °C.
Recept na krupoto
Jde o obdobu rizota či risotta, kdy rýži nahradíte kroupami. Na oleji opečte cibulku, vsypte k ní předem namočené kroupy, zalijte je vývarem a uvařte doměkka. Co si do krupota přidáte, je jen na vás. Můžete si udělat libovolnou variaci na rizoto (s masem, zeleninou, tuňákem) nebo zkuste staročeské houbové krupoto, které se připravuje jako houbový kuba, jen se nezapéká.
Recept na kroupovou pomazánku
Uvařené kroupy rozmixujte nebo umelte v kuchyňském mlýnku, dochuťte česnekem, solí, pepřem a bylinkami dle chuti. Oblíbená je i kombinace s čočkou, kterou také uvařte doměkka a rozemelte spolu s kroupami, nebo se sekanými olivami.