Jak skladovat zeleninu a ovoce v lednici? Mrkev, banány, houby i řepa

Vyzrajte na správné skladování ovoce a zeleniny. Mrkev, banány, červená řepa, ale i třeba bylinky potřebují pro zabezpečení maximální čerstvosti různé skladovací podmínky. Zajímá vás, jak dlouho vydrží houby v lednici, případně co nepatří do mrazáku? Inspirujte se našimi tipy.

Vyzrajte na správné skladování ovoce a zeleniny. Mrkev, banány, červená řepa, ale i třeba bylinky potřebují pro zabezpečení maximální čerstvosti různé skladovací podmínky. Zajímá vás, jak dlouho vydrží houby v lednici, případně co nepatří do mrazáku? Inspirujte se našimi tipy.

Doba čtení 8 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz

Zásady skladování ovoce a zeleniny

  • Věnujte dostatečnou pozornost výběru zeleniny a ovoce již při nákupu v obchodě. Otlučené a nahnilé kusy nekupujte. 

  • Před i během uskladnění plody kontrolujte – zejména cherry rajčata, borůvky, maliny a hroznové víno nacházející se vespod balení může být rozmačkané či napadené plísní.

  • Zeleninu i ovoce myjte až před konzumací. Nasucho otřete pouze špinavé plody, např. od hlíny. 

  • Lednici, zásuvky i nádoby na plody udržujte čisté. Výrazně se tím prodlouží trvanlivost potravin. 

  • Zatímco česnek, cibule, jablka, mrkev, brambory a květák vydrží uskladněné dlouho, měkké ovoce (maliny, jahody, třešně) a zelenina plná vody (rajčata, salát, okurky) mají kratší trvanlivost.

  • Zelenině se nejvíce daří při teplotě od 2 do 8 °C. Nejideálnější je skladovat ji v chladném, vzdušném a vlhkém sklepě, který ve většině domácností chybí. Namísto sklepa skvěle poslouží lednice. 

  • Zeleninu a ovoce skladujte v na ně určené zásuvce. Zpravidla jde o nižší patro lednice

  • Na uskladnění rozkrojených plodů vám nejlépe poslouží vakuové dózy na potraviny, případně uzavíratelné skleněné misky.

  • Ovoce i zelenina mají rády sucho. Proto je nikdy nepokládejte na mokrou poličku lednice ani neumisťujte do vlhké nádoby. 

Jak na správné skladování?

Naučit se správně uskladňovat zeleninu a ovoce je běh na dlouhou trať, neboť mnoho druhů plodin vyžaduje pro uchování své maximální čerstvosti různé podmínky. 

  • Pobyt v lednici vysloveně potřebují chřest, ostružiny, třešně, kukuřice, maliny, hrách, špenát, jahody i mangold

  • Až týdenní uskladnění v chladu lednice zvládnou borůvky, růžičková kapusta, květák, mandarinky, zelené fazole, papriky, rukola, pórek, hlávkový salát, hroznové víno, ale i cukety. 

  • O něco méně vydrží meruňky, nektarinky, broskve a švestky. Zpravidla je to 5 až 7 dní.

  • Nejdéle v lednici vydrží brokolice, kapusta, artyčoky, chilli papričky, brusinky, granátová jablka a kořenová zelenina (mrkev, ředkvičky, celer, řepa). 

Vyhýbejte se skladování ovoce vedle zeleniny

Zeleninu neskladujte vedle určitých druhů ovoce, neboť během zrání uvolňuje do zeleniny ethylen. Ten urychluje proces jejího uzrávání a zkracuje její trvanlivost. Toto ovoce doporučujeme skladovat samostatně, nebo v blízkosti ovoce, u kterého urychlené zrání uvítáte. 

  • Jablka,

  • meruňky,

  • banány,

  • fíky,

  • nektarinky,

  • broskve,

  • rajčata,

  • avokádo,

  • hrušky. 

Jak dlouho vydrží maso v lednici?   Lednička přestala chladit. Co s tím? 

Co nepatří do mrazáku?

  1. Zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody (rajčata, cibule, saláty, cukety, okurky, meloun, jahody, maliny, jablka, ředkvičky), které je nejlepší zamrazit jako blanšírované (podle druhu) nebo již zpracované třeba ve formě pyré.

  2. Citrusy. 

  3. Drobné ovoce (švestky, meruňky, broskve), jejichž kvalita se po zamrazení výrazně zhorší. Před případným zamrazením je nezapomeňte vypeckovat. 

  4. Syrové brambory do mrazáku zkrátka nepatří. Ovšem bez obav do něj můžete uskladnit třeba bramborové knedlíky. 

  5. Syrové houby, neboť se v nich během počátečního procesu zamrzání uvolňují nebezpečné mykotoxiny, jež jsou škodlivé pro lidský organismus. 

Tipy, jak skladovat zeleninu v lednici

Jednotlivé druhy zeleniny jsou tvořeny rozdílnými typy tkání, což je také důvod, proč mají jinou trvanlivost. Tomu je nutné přizpůsobovat dobu a způsob skladování. Jak na to? 

  • Brokolice vydrží déle, pokud překryjete její svrchní část vlhkou utěrkou a stonek ponoříte do sklenice s vodou. Vodu je nutné pravidelně měnit.

  • Chřest umístěte do sklenice s vodou, zachová si tak déle svou čerstvost. 

  • Bylinky a listovou zeleninu zabalte do vlhké utěrky, čímž předejdete jejich uvadnutí. Druhou možností je ponořit je do sklenice s vodou, ve které vydrží čerstvé i mimo lednici. 

  • Hlávkový salát ponořte do misky s vodou (řezem nahoru). Pokud má salát kořínky, ponořte je do vody namísto listové části. 

  • Ředkvičkám uřežte listy a položte je na talířek nebo do misky s vodou kořínky dolů. 

  • Květák zabalte do vlhké utěrky nebo do perforované potravinové fólie, aby mohl dýchat.

  • Pokud celer zabalíte do alobalu, zachová si svou chuť i konzistenci. 

Zpracování ovoce a zeleniny 

Houby zpracujte co nejdřív

K houbám byste měli přistupovat jako k čerstvému masu – zpracujte je tedy maximálně do druhého dne od nasbírání a uskladněte v lednici. Některé druhy hub jako například hřib žlutomasý neboli babka či jiné měkké a vodnaté houby by se do lednice neměly vůbec dostat, neboť jsou určeny pro okamžitou spotřebu. Velmi rychle podléhají zkáze a stávají se zdraví nebezpečnými. 

Houby je nejvhodnější skladovat v prodyšné nádobě a maximálně ve dvou vrstvách. Ideální teplotou pro jejich uskladnění je 0 až 6 °C a aby skutečně vydržely do dalšího dne, je nutné předejít jejich zapaření. Proto je nikdy před uložením do lednice nemyjte a již během sběru hlídejte, aby se nezapařily, neboť by se mohly stát toxickými. 

Vařené jídlo z hub by se mělo ihned po vychladnutí uložit do lednice, aby se nezkazilo. Připravený houbový pokrm lze bez obav na další den ohřát a zkonzumovat. 

Houby je doporučováno zamrazit po tepelné úpravě blanšírováním nebo alespoň pětiminutovým dušením. Větší houby je nutné před zamrazením pokrájet na menší kousky. Houby lze uchovat v mrazáku v utěsněném obalu a nejlepší je spotřebovat je do maximálně 6 měsíců. Po této době vymrzají a ztrácí na kvalitě. 

Kam na houby, jak je zamrazit či sušit? 

Žampiony začnou lepit 

Čerstvé a nemyté žampiony skladujte v lednici po dobu 2 až 3 dní, a to ideálně v zásuvce na zeleninu. Trvanlivost žampionů je ovlivněna nejen teplotou a podmínkami skladování u vás doma, nýbrž i jejich čerstvostí. Optimální teplotou pro jejich uskladnění je 2 až 4 °C, přičemž by měly být hermeticky uzavřeny v nádobě. Žampiony se nesmí před uložením do lednice mýt, neboť by rychle ztmavly a jejich povrch by se stal nepříjemně kluzkým a lepivým. 

Mrkev umístěte nastojato 

Nejlepší variantou pro uskladnění mrkve je zapíchnutí její kořenové části do přepravky s pískem ve sklepě. Mrkev by tímto způsobem měla vydržet až půl roku v bezvadném stavu. Samozřejmostí je občasné pokropení písku vodou a kontrola jejího stavu. Tento postup není vhodný jen pro mrkev, ale i pro veškerou kořenovou zeleninu. 

Proč se kořenové zelenině v tomto prostředí tolik daří? Je to jednoduché – líbí se jí vertikální umístění, neboť se nachází v takové poloze, v jaké přirozeně roste. Pokud nemáte sklep, můžete ji ponořit do sklenice s vodou, ze které bude dostávat potřebné živiny. Zeleninu lze také zabalit do vlhké utěrky a uskladnit nastojato v lednici. 

Červená řepa rychle měkne 

Červená řepa je považovaná za královnu kořenové zeleniny. Ideálním prostředím pro její uskladnění je teplota 0 °C a vysoká vlhkost vzduchu kolem 95 %. Nejpříznivější podmínky pro její uskladnění poskytuje sklep, ve kterém dokáže vydržet 3 až 5 měsíců. Pokud sklep nemáte, můžete ji umístit do lednice, kde vydrží zhruba 4 týdny. Jelikož zde řepa rychleji měkne a vysychá, zabalte ji do perforovaného sáčku. 

Která zelenina nepatří do lednice?

  • Zázvor, dýně a lilky vydrží nejdéle v pokojové teplotě. 

  • Česnek ani cibule v lednici nebudou jásat radostí. Mají rády tmavé a suché prostředí, tudíž se jim bude nejvíc líbit v látkovém nebo papírovém pytlíku. 

  • Cukety, brambory a batáty uskladněte do sklepa nebo spíže, kde je chladněji. 

  • Nezralá avokáda (v lednici se zastaví proces jejich zrání, proto do ní lze uložit zejména zralé plody určené k brzké konzumaci). 

  • Nenakrojené melouny

  • Rajčata do lednice nepatří, neboť zde přicházejí o svou bohatou chuť a jejich dužina se zde stává moučnatou. 

  • Okurky mohou být kvůli svému pobytu v lednici nepříjemně slizké (a to i papriky a rajčata). Nejlépe se jim povede při pokojové teplotě. 

Jak vybrat lednici?   Nejlepší lednice současnosti!  

Jak na skladování ovoce v lednici?

Ovoce, jež je vhodné na uskladnění v lednici, by mělo být skladováno na polici s nejnižší teplotou a nejvyšší vlhkostí. Kromě ovoce se na toto místo běžně ukládá i listová zelenina a v oddělených nádobách maso a masové výrobky. Některé druhy ovoce vyžadují pro zachování své maximální trvanlivosti teplotu v rozmezí 0 až 4 °C, které lednice při běžném používání v domácnosti obvykle nedosahují. I to je důvod, proč se v ní toto ovoce poměrně rychle znehodnocuje. Patří sem například kiwi, angrešt, kaki, liči, višně, maliny, hroznové víno, ostružiny, broskve, nektarinky, švestky, jahody, rybíz a brusinky.

Opačným příkladem je tropické ovoce jako avokádo, limety, banány, citrony, grapefruity a ananas, jež pro dobrou výdrž potřebují uskladnit při teplotě nad 10 °C. Ani tuto podmínku lednice nedokáže splnit, a proto ho mnozí konzumenti pokládají na nejteplejší místo, což je v případě kombinované lednice na vrchní polici. Úplně nejlepší variantou je tropické ovoce uskladňovat v chladné spíži.

Bez ohledu na druh plodiny patří každý kus rozkrojeného ovoce do lednice, aby se zabránilo rychlému zkažení. Platí to i pro ovoce, jež není v celém stavu doporučováno umisťovat do lednice: citrusy, ananas, mango, banány, jablka, hrušky a melouny. 

Banány v chladu ztrácí chuť

Banány do lednice nepatří, neboť v ní zčernají rychleji než při pokojové teplotě, a navíc ztratí svou lahodně jemnou chuť. Možná jste si po přinesení trsu banánů domů všimli, že jsou jejich stopky obaleny do potravinářské fólie. Nejde o žádný obchodní trik, nýbrž o snahu prodejce prodloužit banánům trvanlivost. Dokonce je doporučováno banány jednotlivě zabalit do fólie, čímž se zabrání vylučování ethylenu, jež urychluje proces zrání ovoce a jeho následné zkažení. 

Hroznové víno rozdělte na menší části

Hroznové víno rozdělte před vložením do lednice do několika menších svazků a zabalte do plastového pytlíku. Na bobule vespod nebude vyvíjen silný tlak, díky čemuž si zachovají svůj původní tvar i kvalitu po delší čas. 

Skladování bylinek v lednici

Kuchyňské bylinky milují vlhké prostředí. Domácí čerstvé bylinky důkladně umyjte v ruční sušičce na salát, která z nich odstředí velké množství vody, a následně je vysušte pomocí kuchyňské papírové utěrky

  • Odolnější bylinky lze položit na papírovou utěrku a srolovat. Svazek takto zabalených bylin vydrží nejdéle v uzavíratelné nádobě v lednici.

  • Spodní část stonků jemnějších bylin lze odstřihnout a vložit do uzavíratelné nádoby s vodou, kterou opět skladujeme v lednici. 

  • Byliny jako bazalka lze skladovat vertikálně ve váze nebo jiné nádobě s vodou, a to při pokojové teplotě. 

Přivoňte si ke svému bylinkovému království 

Mohlo by vás zajímat: