Vejce natvrdo bude potřebovat 10 minut.
Vejce nahniličku budete mít za 5-7 minut.
Vejce naměkko vařte 4-5 minut.
Ztracené vejce vařte na cca 80 °C 3-4 minuty.
Na volském oku si pochutnáte opečením vejce na omaštěné pánvi. Okořeňte dle chuti a opékejte minimálně do ztuhnutí bílku.
Míchaná vejce si uvaříte vylitím prošlehaných a ochucených vajec na pánev s tukem. Rychle míchejte a zhruba po 30 vteřinách stáhněte z ohně, aby vejce zůstala krémová.
Na omeletu promíchejte tři vejce se solí a pepřem. Vlijte je na omaštěnou pánev, promíchejte a pak nechte vejce ztuhnout. Před podáváním omeletu přeložte.

Hrnce
5172 produktů

Vařiče vajec
82 produktů

Minutky
1746 produktů

Misky na vajíčka
391 produktů

Kráječe na vajíčka
388 produktů
Perfektní vejce na 7 způsobů

Vejce natvrdo

Vejce si s předstihem vyndejte z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Do menšího hrnce vlijte tolik vody, aby byla vajíčka potopená, ale zbytečně v ní neplavala. Vodu přiveďte k varu a vejce do ní opatrně vložte.
Vařte cca 10 minut - záleží na počtu vajec, která vaříte najednou, jejich velikosti, na teplotě vody i na výkonu vaší plotýnky. Po uvaření vajíčka prudce zchlaďte studenou vodou, aby se dále nevařila a skořápka se lépe loupala.
Vařená vejce využijete třeba jako rychlou svačinku na cesty, místo masa ke koprové omáčce nebo je kráječem vajec nakrájejte na chlebíček či pečivo s máslem.
Tip: Vaříte pravidelně hned několik vajec najednou a nemáte čas je kontrolovat nebo s vařením nemáte tolik zkušeností? Pořiďte si vařič vajec.
Co je to skotské vejce?
Neboli pštrosí vejce k nám skutečně přišlo ze Skotska resp. z Britských ostrovů. Tradičně se předem uvařené a oloupané vajíčko obaluje ve směsi z vymačkaných klobásek, kterou ale lze v našich podmínkách nahradit mixem okořeněného mletého vepřového a hovězího masa.
Vajíčka si předem krátce uvařte, poté je prudce ochlaďte a oloupejte. Pečlivě je obalte ochuceným masem tak, aby vejce nikde nekoukala, ale masa na nich nebylo ani zbytečně moc - vzniknou vám koule podobné baseballovým míčkům. Tyto kuličky následně obalte v klasickém trojobalu (mouka-vejce-strouhanka) a smažte ve vyšší vrstvě oleje. Alternativně můžete skotská vejce předsmažit a dopéct v troubě dozlatova.
Vejce nahniličku

Příprava na vaření vajíčka nahniličko probíhá stejně jako u vejce natvrdo - hrnec tak akorát velký, vody ne moc ani málo, vejce pokojové teploty.
Vajíčko opatrně vložte do vroucí vody a vařte kolem 6-7 minut. Záleží na počtu vajec, jejich velikosti a výkonu varné desky. Po uvaření vejce rychle a krátce zchlaďte. Získáte tak krásně krémový žloutek, u kterého neriskujete vysušení převařením. Zároveň se vyhnete nedovaření, pokud se vám konzumace tekoucího žloutku nepozdává.
Vejce naměkko

I u vajíček naměkko se postup od vajec natvrdo a vajec nahniličku neliší. Volte hrnec odpovídající velikosti, vlijte do něj dost vody tak akorát k ponoření vajec a vodu přiveďte k varu.
Do vroucí vody vložte vajíčko a vařte jej 5 minut. Po dovaření jej zchlaďte. Výsledkem by měl být ztuhlý bílek a tekutý žloutek. Takové vajíčko je nejlepší na snídani s pečivem a máslem. Dejte si jej do stojánku na vajíčka či misky, lehce odsekněte špičku, vajíčko posolte a obsah vyjezte lžící.
Vejce do skla
Vajíčko do skla není nic jiného než vejce naměkko vyklepnuté do skleničky. Uvařte si jej podle návodu výše, po zchlazení vejce opatrně oloupejte a vložte do sklenice. Vejce dochuťte či posypte pažitkou, jemně jej rozdělte (nebo rozkvedlejte) lžičkou a vychutnávejte.
Ztracené vejce

Ztracené vejce, nebo také pošírované či zastřené vejce, připravíte vyklepnutím vajíčka do vody se solí a octem. Voda by měla mít kolem 80 °C, kdy se na dně hrnce tvoří bublinky, neměla by však vřít - to by vajíčko rozbilo. Vejce volte co nejčerstvější, jelikož bílek postupem času řídne a snáz se ve vodě rozpadne.
V téměř vroucí vodě vytvořte třeba lžící vír a do jeho středu vejce opatrně vlijte. Můžete si pomoct tím, že si vejce předem vyklepnete do hrnečku, misky či naběračky. Zhruba po 3 minutách vajíčko vyjměte a nechte okapat.
Ztracené vejce podávejte v kulajdě či jen tak na toustu s rozmačkaným avokádem nebo šunkou.
Tip: Pokud se vám nedaří vejce při vaření udržet pohromadě, můžete jej před vařením vyklepnout a zavázat do kousku lehce naolejované potravinářské fólie. Ta vytvoří provizorní skořápku a nedovolí bílku utéct. Olej na fólii zajistí, že k ní bílek z vnitřní strany nepřilne.
Jak připravit vejce benedikt
Pro přípravu vejce benedikt potřebujete správně uvařené ztracené vejce, které se servíruje na opečeném toustu, anglickém muffinu či jiném kousku pečiva s plátkem šunky. Vše se na závěr přelije holandskou omáčkou.
Recept na holandskou omáčku
Na 4 porce:
2 žloutky
150 ml vinného octa
Celý, lehce drcený nebo hrubě mletý pepř
150 g másla
Citronová šťáva
Ocet s pepřem dejte do rendlíku a svařte na polovinu objemu. Máslo si rozpusťte.
Do misky na vodní lázni vlijte žloutky a přidejte 2 lžíce svařeného octa. Šlehejte, dokud nebude směs hustá a nevytvoří lehkou pěnu. Poté po částech zašlehejte rozpuštěné máslo.
Dle své chutí dosolte, dopepřete a ochuťte citronovou šťávou. Pro osvěžení můžete přidat trochu pažitky nebo hladké petrželky.
6 tipů pana Vajíčka
Aby vám vajíčka při vaření nepraskla, vložte je už do studené nebo vlažné vody. Další možností je udělat do spodku vejce malou dírku, kudy se uvolní tlak.
Lžící octa nebo pořádnou dávkou soli přidanými do vody zabráníte vylití bílku, kdyby přece jen vejce při vaření prasklo.
Vajíčka se budou loupat snadněji, když je po uvaření prudce zchladíte studenou vodou. Lépe se loupají i starší vejce.
Vejce skladujte při stabilní teplotě v suchém a tmavém prostředí. Ideálně tedy v lednici nebo v odpovídající spíži.
Prošlá a prasklá syrová vajíčka vyhoďte.
Konzumace nevařených vajec se nedoporučuje, a to kvůli možné nákaze salmonelou. Raději si udělejte volské oko.
Jak skladovat vejce

Základním pravidlem skladování vajec je stabilní neměnná teplota do 18 °C a suché prostředí bez přímého slunečního záření. Je tedy jedno, zda vajíčka skladujete v lednici či ve spíži. Zásadní je, aby se vejce při skladování neorosila, protože pak by mohlo dojít k nárůstu plísní a ty by se mohly skořápkou dostat až do vajíček.
Pokud vejce uchováváte v lednici, nedávejte je do dveří, kde se častým otevíráním a zavíráním teplota i vlhkost rychle mění. Raději je schovejte v zadní části ledničky dál od aromatických potravin, jejichž pachy by vajíčka mohla díky pórovité skořápce nasát. Vejce skladujte špičkou dolů, aby mohla širší stranou dýchat.
Je vhodné vejce nechat v původním kartonu? To je ke zvážení - původní obal vejce chrání před otřesy, změnou teplot a nelibými pachy z lednice. Může však obsahovat zárodky plísní či nemocí, nasávat vlhkost a udržovat nechtěná aromata z lednice.
Před uskladněním vejce nemyjte, mohli byste narušit jejich ochranný obal a nechtěně pomoci k šíření mikrobů. Pokud je chcete očistit, použijte papírovou utěrku.
Při správném skladování nevařená vejce vydrží v lednici až pět týdnů, vejce natvrdo cca týden.
Tip: Stáří vejce ověříte jeho ponořením do vody - pokud spadne ke dnu, je čerstvé. Když hned vyplave, jde o starší kus a jeho použití je na vlastní nebezpečí.

Tipy na barvení vajíček
Barevná vajíčka jsou neodmyslitelně spojená s obdobím Velikonoc. Proto s předstihem nakupujete různobarevné sáčky barev na vajíčka i ocet a sháníte krásná bílá vejce. Vajíčka můžete obarvit holá tak, jak je koupíte, čímž docílíte hezké jednolité barvy. Zkuste si ale vyhrát se vzory záclon či květinami a listy překrytými punčochou, které na vajíčkách vytvoří krásné vzory. Nebo klasické odstíny vyměňte za mramorové či třpytivé barvy na vajíčka, které samy o sobě zajistí efektní vzhled vajec bez další práce.
Kreativnějším a trpělivějším duším se bude líbit barvení vajec voskem, kdy na čistá vajíčka v libovolných vzorech nanesete vosk ze svíčky. Vejce pak ponoříte do barvy, která se pod vosk nedostane, a jeho následným sloupáním tak objevíte vytvořené malování.
Jedním z posledních hitů je barvení vajíček pěnou na holení. To spočívá v nanesení většího množství pěny např. na plech na pečení, do které dle své nálady nakapete gelové barvy na vajíčka a jemně je smícháte. Do této směsi vkládejte čistá a odmaštěná vejce, nechte 5 minut působit a dle potřeby otáčejte, aby se vejce obarvila celá. Následně vejce očistěte papírovou utěrkou.
Barvení vajíček pomocí přírodních barviv
Nejste příznivcem barev z obchodu nebo zkrátka chcete experimentovat a být blíž přírodě? Vrhněte se na přírodní barvy na vajíčka. Počítejte ale s tím, že sytost barev může být slabší a proces barvení bude delší než u klasických barev na vajíčka. U všech variant si zkuste barvicí roztok připravit předem povařením vody s danou surovinou tak, aby se uvolnilo maximální možné množství barviva. Také doporučujeme testovat vliv teplého a studeného barvení (tzn. teploty barevné vody při barvení vajec), jelikož to může u různých barviv zajistit jiný výsledek.
Tip: Nemáte na barvení vajec čas? Poslouží i návleky a fólie na vajíčka, samolepky nebo potravinářské fixy, se kterými se vyřádí i menší děti.

Potravinářské barvy a barviva
2440 produktů

Octy
638 produktů

Mísy a misky
11522 produktů

Pracovní rukavice
8632 produktů

Plechy na pečení
158 produktů

Pěny na holení
107 produktů
Využití skořápek z vajec

Můžete je přidat do kompostu k hnojení zahrady a také s nimi pohnojíte pokojové květiny. Půdě tak dodáte chybějící vápník. Pokud ale rostliny vyžadují kyselejší půdu, skořápky vynechte.
Hoďte je drůbeži pro chutnější vejce nebo je namelte psovi do krmiva. Snadno tak doplní potřebné živiny.
Prach ze skořápek vsypte do jamky před vysazením rajčat - ochráníte je před hnilobou.
Vytvořte překážkovou dráhu pro slimáky. Zábrany z ostrých skořápek při cestě za salátem jen tak nepřekročí.
Velké kusy skořápek nahradí pěstební kelímky na výsev semínek.
Ze směsi drcených skořápek a jablečného octa vznikne babský recept na štípance od hmyzu. Skořápky zalijte octem, nechte několik dní ve tmě odpočívat a poté můžete používat. Roztok zvládne cca měsíční uskladnění v lednici.
Skořápkový prášek vám poslouží jako tělový peeling nebo pleťová maska.