Sbírání
Jak je uvedeno i níže, sbírejte skutečně jen ty kousky, které bezpečně a bez jakýchkoliv pochybností poznáte. Podívejte se, zda houba není poničená hmyzem a plži či viditelně zasažená červy a plísní.
Dříve se doporučovalo houby odřezávat těsně nad zemí proto, aby se nepoškodilo podhoubí. Mnozí tuto techniku zastávají i dnes, přesto se však doporučuje je raději opatrně vykroutit či vyviklat. Tak se tzv. mycelium nepoškodí a vy zároveň nepřijdete o bázi houby, kde bývají velmi důležité rozpoznávací znaky.
Místo nálezu nerozhrabávejte, neryjte kolem ani nedupejte, abyste podhoubí nezničili.
Pravidla sběru hub
Sbírejte jen ty houby, které poznáte bez jakýchkoliv pochybností.
Pokud si nejste jisti, houbu nesbírejte ani na ni nesahejte.
Nesbírejte staré, plesnivé či jinak znehodnocené houby.
Příliš malé plodnice, u kterých nelze jasně poznat druh, také v lese nechte.
Houby nesbírejte ani v oblastech, kde by mohla hrozit jejich kontaminace - u továren, rušných silnic, na skládkách.
Jak se čistí?
Pro zachování čisté domácnosti a klidných nervů houby čistěte už v lese. Posaďte se, všechny plodnice si z košíku vyndejte a pak je po jedné zbavujte hlíny a dalších nečistot. Na některé bude stačit štětec, jiné části bude potřeba lehce odříznout.
Rovnou také oloupejte ty druhy, na jejichž klouboucích se vyskytují sliznaté filmy nebo šupinaté pokrývky - specificky muchomůrka růžovka a klouzek. Plodnice prokrojujte, abyste se ujistili, že nejsou vevnitř napadené larvami a červy. Pak je opatrně skládejte zpět do košíku měkké na jednu stranu a tvrdší na druhou nebo tvrdé dospod a křehčí nahoru, čímž předejdete jejich dalšímu poškození.