Tato zdánlivě jednoduchá otázka nemá bohužel žádnou jednoduchou odpověď. Než se kamkoliv posuneme, doporučíme vám tak především toto: nebojte se experimentovat a zkuste ogrilovat i takové pokrmy, které na běžně na grilovačkách nevidíte. Nikdy nevíte, co objevíte nového.
A teď tedy něco konkrétnější – výčty. Začněme široce rozšířenou a populární klasikou – na českých grilech nejčastěji uvidíte cukety, lilky, papriky, rajčata, kukuřice, mrkve, cibule a samozřejmě i brambory.
Méně očividnými adepty na grilovaní jsou například chřest, květák, brokolice, kedlubna, celer, dýně, zelené fazolky, ředkvičky nebo kapusta. A ačkoliv nejde o zeleninu, tak se tu sluší zmínit také houby, konkrétně třeba žampiony.
Co se podle nás naopak na gril příliš nehodí jsou například klasická salátová okurka, špenát, zelí, saláty, květák a brokolice. Tímto se vás nesnažíme přesvědčit o tom, že nic z toho ogrilovat nejde. Jen vám říkáme, že bude těžší z těchto ingrediencí připravit něco lahodného.
Zelí raději uvařte - jak na to?
Žádný takový výčet ale samozřejmě není konečný. Jakmile se zbavíte takového toho tradičního uvažování, že grilování se nutně rovná jen maso, maso a zase maso, otevřou se před vámi nekonečné možnosti. Jednotlivé druhy zeleniny můžete různě kombinovat a servírovat jako přílohu, jako chuťovku, nebo zcela bez okolků jako hlavní pokrm.