Grilovaná zelenina: Co musíte vědět a 5 jednoduchých receptů

Nadešel čas. „Na co?“ ptáte se? Na to přestat ohrnovat nos nad zeleninou! A nejen nad tou čerstvou, ale tentokrát konkrétně hlavně nad tou grilovanou. Zelenina prostě na gril patří a pokud vám tam schází, o mnohé přicházíte. Uleví vám od všeho toho tučného masa, naplní vás vitamíny a vlákninou a navíc si na ní opravdu pochutnáte, a to ať už se řadíte mezi masožravce, vegetariány, nebo třeba vegany. Podívejme se na to, jak zeleninu správně grilovat a jaké recepty si nemůžete nechat ujít.

Nadešel čas. „Na co?“ ptáte se? Na to přestat ohrnovat nos nad zeleninou! A nejen nad tou čerstvou, ale tentokrát konkrétně hlavně nad tou grilovanou. Zelenina prostě na gril patří a pokud vám tam schází, o mnohé přicházíte. Uleví vám od všeho toho tučného masa, naplní vás vitamíny a vlákninou a navíc si na ní opravdu pochutnáte, a to ať už se řadíte mezi masožravce, vegetariány, nebo třeba vegany. Podívejme se na to, jak zeleninu správně grilovat a jaké recepty si nemůžete nechat ujít.

Doba čtení 8 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz

Jaká zelenina je vhodná na grilování?

Tato zdánlivě jednoduchá otázka nemá bohužel žádnou jednoduchou odpověď. Než se kamkoliv posuneme, doporučíme vám tak především toto: nebojte se experimentovat a zkuste ogrilovat i takové pokrmy, které na běžně na grilovačkách nevidíte. Nikdy nevíte, co objevíte nového.

  • A teď tedy něco konkrétnější – výčty. Začněme široce rozšířenou a populární klasikou – na českých grilech nejčastěji uvidíte cukety, lilky, papriky, rajčata, kukuřice, mrkve, cibule a samozřejmě i brambory.

  • Méně očividnými adepty na grilovaní jsou například chřest, květák, brokolice, kedlubna, celer, dýně, zelené fazolky, ředkvičky nebo kapusta. A ačkoliv nejde o zeleninu, tak se tu sluší zmínit také houby, konkrétně třeba žampiony.

  • Co se podle nás naopak na gril příliš nehodí jsou například klasická salátová okurka, špenát, zelí, saláty, květák a brokolice. Tímto se vás nesnažíme přesvědčit o tom, že nic z toho ogrilovat nejde. Jen vám říkáme, že bude těžší z těchto ingrediencí připravit něco lahodného.

Zelí raději uvařte - jak na to?

Žádný takový výčet ale samozřejmě není konečný. Jakmile se zbavíte takového toho tradičního uvažování, že grilování se nutně rovná jen maso, maso a zase maso, otevřou se před vámi nekonečné možnosti. Jednotlivé druhy zeleniny můžete různě kombinovat a servírovat jako přílohu, jako chuťovku, nebo zcela bez okolků jako hlavní pokrm.

Recept na grilovanou cuketu   Brambory na grilu

Jak připravit zeleninu na grilování?

Co je cílem grilování zeleniny? Podle nás jsou to dobře chutnající a příjemně křupavé kousky zachovávající si co největší množství vitamínů. 

Jak se k tomuto cíli dostat? To je ta složitější část. Každý kuchař má totiž na přípravu zeleniny vlastní názor. My vám do začátku povíme ten náš a na vás pak necháme se rozhodnout, jestli se ho budete držet, nebo jestli si jej jakkoliv upravíte, přizpůsobíte a vylepšíte.

Nakládaná zelenina aneb marinování

Nejdříve pojďme na marinování zeleniny, tedy použití oleje. Můžete se setkat se dvěma názorovými proudy. Jedni říkají, že byste se oleji měli před a při grilování vyhnout úplně a hodláte-li jej použít, pak jedině po. Jiní ale už před grilováním zeleninu marinují o sto šest. My bychom zvolili střední cestu – před grilováním zeleninu lehce potřete olivovým olejem, ale nenamáčejte ji do něj. Přebytečný olej pak stejně většinou akorát steče do grilu na rozpálené uhlí a to pak bude doutnat a šířit nezdravé zplodiny.

Recept na nejlepší hamburgery na grilu

Koření a bylinky

Další otázka se týká koření a bylinek. I zde někteří ochucují zeleninu už před grilováním, zatímco jiní jedině po. Vzhledem k tomu, že sůl zeleninu vysouší, solili bychom až po grilování a stejné „taktiky“ bychom se drželi i u pepře, který by se na grilu mohl spálit. 

U bylinek pak záleží na jejich velikosti. Je velká šance, že větší lístečky (typicky třeba bazalky) se na grilu spálí a zkazí chuť grilované zeleniny. Menších nakrájených kousků bylinek bychom se ale před opékáním nebáli a stejně tak se málokdy držíme zpátky s česnekem.

I po grilování vám ale doporučujeme kořenit jen poskrovnu. Některé druhy zeleniny mají samy o sobě tolik chutí, že by byla škoda je všechny přebít kilogramy soli a pepře. Koření můžete koneckonců přidat vždy, ale s jeho ubráním to tak snadné už nebude. Spíše bychom místo toho vsadili na nějaký dobrý dip nebo na zálivku.

Není zelenina jako zelenina

Každý druh zeleniny je jiný a každý si tak při přípravě zaslouží trochu jiné zacházení.

  • Cuketu a lilek předem nakrájejte na silné plátky a neloupejte je. Před grilováním je můžete nechat tzv. „vypotit“ pomocí soli, ale není to nutné.

  • Kukuřici před grilováním krátce předvařte. Grilovat ji můžete jak vcelku, tak i nasekanou na špalíčky a při grilování je dobré ji potírat máslem.

  • I brambory lze před grilováním předvařit a opékat se dají jak bez alobalu, tak i v něm.

  • Rajčata grilujte buď vcelku, a to ideálně na jehle, nebo rozpůlená. 

  • Cibuli grilujte buď celou, rozpůlenou, nebo nakrájenou na plátky.

  • Před grilování chřestu z něj odřízněte nebo odlomte jeho spodní zdřevnatělý konec. Chřest pak grilujte v celku.

  • Ať už grilujete kteroukoliv zeleninu, snažte se o to, aby vámi nakrájené kousky byly přibližně stejně velké, jinak hrozí, že se menší kousky připálí.

  • Má-li vás rošt širší mezery, použijte na opékání drobnějších kousků zeleniny grilovací pánev, grilovací misku, nebo grilovací tácek.

Zeleninové špízy na gril

Jak správně grilovat zeleninu?

Kouzlo grilování zeleniny tkví v tom být rychlý. Gril proto rozpalte s předstihem, dejte mu dostatek času na rozžhavení a grilujte nad přímým žárem. S plynovým grilem a s elektrickým grilem to budete mít o něco jednodušší, protože si na nich můžete buď navolit přímo žádanou teplotu, nebo vybrat konkrétní režim (a navíc je grilování na těchto grilech i zdravější než grilování nad přímým ohněm). Ani s grilem na dřevěné uhlí to ale není nijak komplikované, zvlášť pokud se budete řídit našimi radami v článku Jak rozpálit gril?

Jak dlouho grilovat zeleninu?

Zeleninu rozprostřete na vysoce rozpáleném roštu (nebo na grilovacím tácku, na pánvi, nebo v alobalu) a grilujte ji v závislosti na jejím druhu a na velikosti jednotlivých kousků přibližně 10 minut.

Měkké zelenině bude možná stačit jen 5 minut a naopak tvrdším kouskům může pořádné propečení trvat i přes 20 minut. Grilujete-li zeleninu poprvé, určitě nic nezkazíte častou kontrolou, ať pro příště víte co a jak.

Pro sundání zeleninu z grilu vám doporučujeme zužitkovat kleště. Při použití vidličky by totiž mohla z opečených kousků vytéct všechna šťáva.

Jak vybrat gril?   Nejlepší grily

Grilované papriky plněné sýrem

Ingredience

  • 6 paprik (je jedno jaké)

  • 1 hrnek feta sýru (příp. jakéhokoliv balkánského sýru)

  • půl hrnku řeckého jogurtu

  • černý pepř

  • česnek

  • sušená rajčátka

  • bylinky

Krok za krokem

  1. Papriky opláchněte a rozřízněte napůl. Zbavte se semínek, ale stopku nechte na místě, aby vám pak náplň držela uvnitř.

  2. Vezměte si k ruce misku, vhoďte do ní sýr a buď jej rozdrobte, nebo rozmačkejte vidličkou. 

  3. Pak sýr smíchejte s jogurtem. Pokud chcete, můžete tento krok ale klidně přeskočit – sýr si užijete i bez jogurtu.

  4. Směs podle chuti opepřete, ale soli se s ohledem na slanost sýru raději vyhněte, a dále přidejte rozdrcený česnek a například i nakrájená sušená rajčátka a bylinky (můžeme vám doporučit buď mátu, nebo petrželku).

  5. Papriky naplňte připravenou směsí a slupkou dolů je položte na rozpálený gril. Případně je můžete také zabalit do alobalu.

  6. Pečte přibližně 10 minut, dokud se sýr uvnitř nerozteče, a dejte si přitom pozor, aby se paprika moc nepřipálila.

  7. Papriku nechte po sundání z grilu pár minut odpočinout a pak se do ní s chutí pusťte, třeba v kombinaci s čerstvým chlebem.

Jak vyčistit gril?

Grilovaná kukuřice

Ingredience

  • kukuřice

  • máslo

  • česnek

  • bylinky

  • pepř a sůl

  • citronová šťáva

Jak grilovat kukuřici?

  1. Váš první krok se bude odvíjet od toho, s jakou kukuřicí pracujete. Můžete zvolit buď již uvařenou a očištěnou z obchodu, nebo se můžete vrhnout na kukuřici čerstvou – tu pak ale budete muset oloupat a uvařit do měkka. I když ono vlastně záleží – někteří grilují kukuřici i neoloupanou, s tím že ji jen nechají přibližně 20 minut namočenou ve vodě.

  2. Další v řadě bude příprava másla. Povolené máslo (stačí ho dát na pár sekund do mikrovlnné trouby) promíchejte s nadrceným česnekem a s čerstvými bylinkami – například s oreganem, s tymiánem a s petrželkou.

  3. Rozpalte gril, kukuřici potřete připravenou máslovou směsí a položte ji na rozpálený rošt. 

  4. V průběhu grilování ji otáčejte, ať se opeče ze všech stran, a nadále ji potírejte máslem. Počítejte s dobou opékání kolem 10 minut.

  5. Hotová kukuřice by měla být na dotyk měkká. Sundejte ji z grilu a dle chuti ji osolte a opepřete. Můžete ji také zlehka pokapat citronovou šťávou.

Jak uvařit kukuřici?   Grilování na balkoně

Grilovaná rajčata

Ingredience

  • velká rajčata

  • olivový olej

  • česnek

  • sůl a pepř

  • bylinky

  • parmazán

Krok za krokem

  1. Rajčata omyjte a rozpulte.

  2. V misce si připravte směs z olivového oleje, soli, pepře, rozdrceného česneku a z bylinek – například z tymiánu. 

  3. Řez rajčat potřete směsí a nastrouhejte na něj parmazán.

  4. Rajčata grilujte na grilovacím tácku řezem směrem nahoru, a to na předehřátém grilu po dobu přibližně 6 minut.

Recept na grilovaný hermelín

Grilovaný chřest

Ingredience

  • svazek chřestu

  • olivový olej

  • sójová omáčka

  • sezamová semínka

  • česnek

  • pepř a sůl

Jak na to?

  1. Chřest omyjte a odřízněte jeho zdřevnatělé konce (dolních 3 až 5 centimetrů).

  2. V mističce si připravte marinádu, a to smícháním pár lžic olivového oleje, jedné lžíce sezamových semínek, jedné lžíce sójové omáčky a rozmačkaného česneku.

  3. Chřest ze všech stran potřete marinádou (můžete také spojit více kousků chřestu dohromady – lépe se vám s nimi bude zacházet a nepropadnou vám roštem – stačí je napíchnout na jehlu, nebo na špejli) a grilujte ho na rozpáleném grilu po dobu přibližně 5 minut.

  4. I v průběhu grilování můžete chřest nadále potírat marinádou a nezapomeňte ho často otáčet.

  5. Chřest sundejte z grilu a dochuťte ho solí a pepřem. Podávat ho můžete jak teplý, tak i studený.

Grilování: Nejčastější chyby aneb jak správně grilovat?

Lilek na grilu

Ingredience

  • lilek

  • olivový olej

  • česnek

  • bylinky

  • sůl a pepř

Jak grilovat lilek?

  1. Lilek omyjte a nakrájejte buď na silné plátky, nebo na kolečka. Nyní ho můžete také vypotit, ale není to nezbytné.

  2. V misce si připravte směs z oleje, z rozmačkaného česneku a například z jemně nakrájené bazalky. Směsí pak lilek potřete.

  3. Lilek položte na rozpálený gril a opékejte ho z obou stran, dokud nezměkne.

  4. Hotový lilek ještě lehce osolte a opepřete a podávejte s grilovanými rajčátky, nebo s kousky mozzarelly.

Marináda na grilování: 10 nejlepších receptů

Podobné články: