Těsto
250 g hladké mouky
125 g změklého másla
8 lžic vody
větší špetka soli
Náplň
3 vejce
120 ml smetany ke šlehání
100 g třtinového cukru
400 g dýňového pyré
špetka soli
1 lžička mletého hřebíčku
1 lžička mleté skořice
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky mletého kardamomu
½ lžičky mletého badyánu
špetka muškátového oříšku
citronová kůra z malého citronu
+ oříšky, dýňová semínka, brusinky, vyšlehaná šlehačka k ozdobení
Postup
Náplň: Pyré dochuťte kořením, přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Do náplně nakonec vlijte rozšlehaná vejce se smetanou.
Těsto: Z mouky, špetky soli a nakrájeného změklého másla vypracujte drobenku, do které po troškách přidávejte vodu, až vznikne vláčné těsto. Vyválejte jej a vložte do kulaté koláčové formy. Pečlivě jím pokryjte celé dno i okraje. Bez náplně jej 10 minut předpečte na 180 °C.
Poté do korpusu vlijte dýňovou náplň, zasypte sekanými oříšky, semínky a sušeným ovocem (volitelné) a pečte dalších 30 až 40 minut. Po vychladnutí jej ozdobte šlehačkou.