Z hokaido, máslové, muškátové i mexické dýně
1 kg očištěné a nakrájené dýně (cca 1,2 kg před očištěním)
1 cibule najemno
2 stroužky česneku
1 lžíce oleje
700 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
150 ml smetany na vaření nebo ke šlehání (volitelné)
sůl a pepř
tymián, muškátový oříšek, skořice, chilli k dochucení (volitelné)
opražená dýňová semínka a krutony k podávání (volitelné)
Postup
Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek a krátce orestujte. Vsypte kostky dýně a restujte, až se lehce zbarví dohněda. Zalijte vývarem a vařte do změknutí, to by mělo trvat zhruba 10 minut. Vlijte smetanu, vše prohřejte, ale nevařte, a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Pro skutečně krémovou konzistenci doporučujeme polévku přecedit přes jemné síto.
Dochuťte kořením nebo bylinkami a podávejte s dýňovými semínky, krutony nebo zakápnutou dýňovým olejem.