Polévka z dýně na 6 způsobů: S kokosovým mlékem, muškátovým oříškem a další

Dýňová polévka je podzimní stálicí našich jídelníčků. Skvěle chutná, je na pohled lákavá, snadno se připravuje, krásně zahřeje a také prospívá našemu zdraví. Jak se dělá z různých druhů dýně třeba s výrazným kořením, s kokosovým mlékem, pečením v troubě nebo ve veganské podobě? Inspirujte se našimi recepty!

Dýňová polévka je podzimní stálicí našich jídelníčků. Skvěle chutná, je na pohled lákavá, snadno se připravuje, krásně zahřeje a také prospívá našemu zdraví. Jak se dělá z různých druhů dýně třeba s výrazným kořením, s kokosovým mlékem, pečením v troubě nebo ve veganské podobě? Inspirujte se našimi recepty!

Doba čtení 4 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz

Jednoduchý recept na dýňovou polévku se smetanou

Z hokaido, máslové, muškátové i mexické dýně

  • 1 kg očištěné a nakrájené dýně (cca 1,2 kg před očištěním)

  • 1 cibule najemno

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžíce oleje

  • 700 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru

  • 150 ml smetany na vaření nebo ke šlehání (volitelné)

  • sůl a pepř

  • tymián, muškátový oříšek, skořice, chilli k dochucení (volitelné)

  • opražená dýňová semínka a krutony k podávání (volitelné)

Postup

Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek a krátce orestujte. Vsypte kostky dýně a restujte, až se lehce zbarví dohněda. Zalijte vývarem a vařte do změknutí, to by mělo trvat zhruba 10 minut. Vlijte smetanu, vše prohřejte, ale nevařte, a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Pro skutečně krémovou konzistenci doporučujeme polévku přecedit přes jemné síto.

Dochuťte kořením nebo bylinkami a podávejte s dýňovými semínky, krutony nebo zakápnutou dýňovým olejem.

Jak dýni vydlabat?

Zdravá s kokosovým mlékem

  • 1 hokaido

  • olivový olej

  • 1 lžíce másla 

  • 1 cibule najemno

  • 2 stroužky česneku

  • cca 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru

  • 400 ml kokosového mléka

  • sůl a pepř

  • špetka mletého kmínu

  • loupaná dýňová semínka

  • bazalka, koriandr nebo jiné bylinky 

Postup

Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka, zakápněte ji olivovým olejem, osolte, opepřete a lehce posypte mletým kmínem. Pečte ji v troubě na plechu s pečicím papírem při 200 °C asi 40 minut. K dýni můžete přidat i nevyloupané stroužky česneku, které pečením krásně zesládnou a změknou. Upečenou hokaido nechte trochu vychladnout a poté ji můžete, ale nemusíte oloupat.

Cibuli orestujte na lžíci olivového oleje a kousku másla a přidejte upečenou dýni. Podlijte menším množství vody nebo vývaru a provařte. Polévku rozmixujte, dochuťte a zjemněte kokosovým mlékem. Mléko přidávejte postupně a průběžně ochutnávejte, ať je to dle vaší chuti.

Loupaná dýňová semínka za stálého míchání krátce opražte na pánvi a dozdobte jimi hotovou krémovou polévku. Navrch přidejte ještě špetku čerstvě nasekaných bylinek nebo lísteček bazalky a pár kapek kokosového mléka. Jako přílohu doporučujeme krajíc celozrnného chleba

Polévka z pečené dýně

  • 1-2 kg mexické, máslové či hokaido dýně

  • 1 velká cibule na čtvrtiny

  • 2 velké stroužky česneku

  • 1 l zeleninového vývaru

  • olivový olej

  • sůl a pepř

  • volitelně k dochucení (špetka): skořice, hřebíček, muškátový oříšek, chilli

  • opražená dýňová semínka

Postup

Troubu rozpalte na 220 °C. Dýni rozkrojte, vyjměte semínka a nakrájejte na cca 5 × 5 cm kostky. Rozložte ji na plech s pečicím papírem a přidejte cibuli a oloupaný česnek. Zakápněte několika lžícemi olivového oleje, osolte velkou špetkou soli a opepřete. Promíchejte, aby bylo vše rovnoměrně pokryto a rozprostřete do jedné vrstvy. Pečte 15 minut, zeleninu otočte a pak dalších 15 minut dopečte. Pokud zelenina není měkká, vraťte plech na několik minut do trouby. Nechte dýni zchladnout a pak z ní pomocí nože stáhněte slupku.

Vše přesuňte do hrnce, zahřejte na středním ohni nebo na střední výkon a zalijte polovinou vývaru. Rozmixujte dohladka a postupně přilévejte další vývar, až je polévka hladká a krémová. Dosolte, dopepřete a dle chuti přidejte další koření nebo bylinky. Podávejte s opraženými semínky.

Další recepty z dýně

Se zázvorem, kari a pomerančem

  • 425 g dýňového pyré

  • 1 velké jablko na kostky, oloupané a zbavené jádřince

  • 1 velké cibule najemno

  • 3 stroužky česneku najemno

  • 2 lžíce čerstvého nasekaného zázvoru

  • 60 ml pomerančového džusu

  • 700 ml zeleninového vývaru (pro krémovější polévku lze nahradit stejným množstvím mléka nebo 350 ml smetany na vaření)

  • 2 lžíce oleje

  • 2 lžičky kari směsi koření

  • 1 lžíce kurkumy

  • špetka chilli

  • sůl a pepř

Zázvorovo-javorová cibulka (volitelné)

  • 1 velká cibule, na tenké plátky

  • 60 ml javorového sirupu

  • 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru

  • 2 lžíce oleje

  • špetka soli

Postup

Ve větším hrnci zahřejte olej a na něm doměkka orestujte cibuli a česnek se zázvorem, kari, kurkumou, chilli a kostičkami jablka. Mělo by to zabrat cca 5 minut. Vmíchejte dýňové pyré a pomerančový džus, přidejte vývar, mléko nebo smetanu a rozmixujte dohladka. Nechte lehce probublávat (se smetanou už by se polévka vařit neměla) a dochuťte solí a pepřem.

Na zázvorovo-javorovou cibuli: Na oleji orestujte plátky cibule, až lehce chytnou barvu a změknou. Přidejte javorový sirup, zázvor a špetku soli, zmírněte oheň a za občasného míchání vařte zhruba 10 minut. Cibule by měla být hezky zkaramelizovaná a tekutina zredukovat na hustý sirup. Při podávání s ní dozdobte polévku.

S mrkví, bramborou a muškátovým oříškem

  • 1 kg dýně (mexické, muškátové, máslové, hokaido)

  • 2 mrkve na kousky

  • 2 cibule na klínky

  • 1 velká brambora, oloupaná a nakrájená

  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru či vody

  • 150 ml smetany ke šlehání

  • 2 lžíce oleje

  • špetka mletého muškátového oříšku

  • sůl a pepř

Postup

Troubu rozpalte na 220 °C. Na plech dejte oloupanou, vydlabanou a nakrájenou dýni, mrkev a cibuli. Zakápněte olejem a pečte zhruba 40 minut, aby zelenina změkla, ale nespálila se.

V hrnci uvařte bramboru doměkka a stranou také zahřejte vývar. Obě ingredience smíchejte s pečenou zeleninou a rozmixujte dohladka. Přelijte do hrnce, vlijte smetanu, prohřejte a dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Veganská bez smetany

  • 1 kg očištěné a nakrájené dýně, bez semínek a slupky (hokaido se loupat nemusí)

  • 1 střední cibule najemno

  • 2 stroužky česneku najemno

  • 1 lžička čerstvého nasekaného zázvoru

  • 400 ml kokosového mléka

  • 400 ml zeleninového vývaru

  • 1 lžíce kokosového nebo jiného oleje

  • 1 lžička tymiánu

  • špetka chilli

  • sůl a pepř

Postup

Na oleji zpěňte cibuli, česnek a zázvor. Po chvíli vsypte tymián a chilli a restujte do změknutí. Přidejte dýni, kokosové mléko i vývar, snižte výkon či oheň a vařte zhruba 10 minut. Po úplném změknutí dýně vše rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. 

Více o dýni

Podobné články: