Espresso
Základní druh kávy, o kterém panuje mnoho mýtů. Například to, že existuje malé (piccolo) nebo velké espresso. Příprava espressa probíhá pod konstantním tlakem přibližně 9 barů. Samotná extrakce kávy trvá jen 20–30 sekund. Výsledná chuť nápoje je velice silná, ze správného a kvalitního espressa by měla být cítit přirozená sladkost, hořkost i kyselost. Vypít byste ho měli na dva až tři loky u baru. Není to typ kávy k odpolednímu posezení v kavárně s př áteli. Pokud by vám bylo jedno espresso málo, můžete si objedna dva shoty – espresso doppio. Barista vám naservíruje dvojnásobné množství kávy i vody v jednom šálku.
Velikost šálku: 60–90 ml
Objem kávy: 25–35 ml
Ristretto
Pokud trváte na menším espressu, objednejte si ristretto. Espressu je totiž hodně podobné, jen se jeho objem pohybuje kolem 20 ml. Na rozdíl od espressa je také sladší, kyselejší a méně hořké. Příprava probíhá stejně jako u espressa, použije se stejné množství kávy, jen se extrakce zastaví o něco dříve. Díky tomu je pak káva silnější a má výraznější chuť.
Velikost šálku: 60–90 ml
Objem kávy: 20 ml