Promyslete si, jakým způsobem budete plody dehydratovat. Na výběr je slunce, sušička potravin nebo pečicí trouba.
Vyberte vhodná, stejně velká rajčata ideálně jedné odrůdy (kvůli podílu vody, semínek a dužiny).
Omyjte je, menší kusy překrojte na poloviny a větší můžete nakrájet na 1-2 cm plátky a zbavit většiny dužiny se semínky. Cherry rajčata lze nechat vcelku.
Usušte je vybranou metodou.
Jakmile jsou kožovitá, měkká a nevytéká z nich žádná šťáva, jsou hotová. Neměla by být tvrdá a lámat se, ale spíše připomínat sušené švestky.
Naložte je nebo je ve vakuové dóze uschovejte v lednici.
Info: Při dehydrataci dochází k odpaření až kolem 90 % vody. Na jedno kilo sušených rajčat tak je potřeba kolem 11 kg těch čerstvých, závisí však na šťavnatosti vámi použitých plodů.