4 nejlepší recepty na domácí jahodovou zmrzlinu i bez zmrzlinovače

Osvěžte se zdravou domácí zmrzlinou z mražených jahod. Vybrali jsme pro vás čtyři nejlepší recepty, ze kterých si do pár minut vyrobíte jahodovou zmrzlinu s tvarohem, jogurtem, smetanou nebo s mascarpone. Potřebovat k tomu navíc nebudete ani zmrzlinovač. Postačí vám dobrý mixér nebo kuchyňský robot.

Osvěžte se zdravou domácí zmrzlinou z mražených jahod. Vybrali jsme pro vás čtyři nejlepší recepty, ze kterých si do pár minut vyrobíte jahodovou zmrzlinu s tvarohem, jogurtem, smetanou nebo s mascarpone. Potřebovat k tomu navíc nebudete ani zmrzlinovač. Postačí vám dobrý mixér nebo kuchyňský robot.

Doba čtení 2 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz

Jahodová zmrzlina s tvarohem

Ingredience (4 porce):

  • 350 g mražených jahod

  • 250 g polotučného tvarohu

  • 100 ml smetany ke šlehání

  • 2 lžíce medu (lze nahradit cukrem nebo agáve sirupem)

  • citrónová šťáva na dochucení

Společně s tvarohem rozmixujte zmrzlé jahody do hladké směsi. Zašlehejte smetanu a podle chuti přidejte med, cukr nebo sirup. Na závěr můžete ještě pokapat citrónovou šťávou. Hotovou směs nalijte do formiček na nanuky nebo celou do jedné formy a nechte ztuhnout v mrazáku. Ve větší nádobě je během tuhnutí dobré zmrzlinu pravidelně promíchávat, aby získala krémovou konzistenci.

Tip: Aby vaše domácí jahodová zmrzlina s tvarohem byla zdravější, můžete smetanu nahradit mlékem a cukr banánem.

Jak správně zamrazit nejen jahody

Jahodová zmrzlina s jogurtem

Ingredience (4 porce):

  • 4 hrnky mražených jahod

  • ½ hrnku bílého jogurtu

  • 3 lžíce medu (lze nahradit agáve sirupem nebo cukrem)

  • 1 lžíce citrónové šťávy

Mražené jahody, bílý jogurt, med a citrónovou šťávu přendejte do kuchyňského robotu a nechte mixovat přibližně 5 minut. Po této době by měla být jahodová směs hladká s krémovou konzistencí. Hotovou zmrzlinu můžete ihned podávat nebo uložit do mrazáku (maximálně na měsíc) a ujídat postupně. Dobrou chuť!

Tip: Po zamražení se ve zmrzlině vytváří větší krystaly zmrzlé vody a tím ztrácí svou hebkost a krémovost. Pokud si chcete opravdu pochutnat, připravte si vždy jen porci odpovídající vašim aktuálním potřebám a mrazáku se vyhněte. Jestli ale chcete mít zmrzlinu v zásobě, po půl hodině až hodině mražení ji bude potřeba promíchat, vrátit zpátky do mrazáku a takto opakovat alespoň třikrát.

Ochlaďte se o letních prázdninách

Jahodová zmrzlina se smetanou

Ingredience (4 porce):

  • 500 g mražených jahod

  • 1 kelímek zakysané smetany

  • max. 100 ml mléka

  • 2 až 3 lžíce cukru (lze nahradit medem nebo agáve sirupem)

Do kuchyňského robota nebo mixéru vložte jahody, smetanu a cukr. Jakmile se ingredience začnou promíchávat, opatrně přilévejte mléko. Stačí tolik (pár lžic), aby se vše spojilo dohromady. Když mléka nalijete více, vznikne vám spíše koktejl. Zmrzlina je hotová přibližně do dvou minut, kdy vám mixováním vznikne hladký mražený krém.

Pozor! Na mixování zmraženého ovoce je vždy používejte výkonný přístroj, který je určený na sekání ledu. Jen tak se vám nepoškodí, a navíc zajistí ideální výsledek.

Jak vybrat mixér? Jak vybrat kuchyňský robot?

Jahodová zmrzlina s mascarpone

Ingredience (4 porce):

  • 5 hrnků mražených jahod

  • 1 kelímek mascarpone

  • ⅓ hrnku polotučného mléka

  • ½ hrnku cukru (lze nahradit medem nebo agáve sirupem)

Do mixéru přendejte mascarpone, jahody, polovinu odměřeného mléka a na nižší obrátky začněte směs promíchávat. Jakmile se ingredience začnou spojovat, přidejte zbytek mléka a zvyšte obrátky. Po pár minutách vám vznikne kompaktní hmota, kterou už stačí jen dochutit cukrem, medem nebo jinou variantou dle vaší chuti. Hotovou jahodovou zmrzlinu můžete ihned podávat nebo ji nechat ještě více ztuhnout v mrazáku.

Nezapomeňte: Každá odrůda jahod je jinak sladká. Proto se nebojte při doslazování cukrem, medem nebo třeba agáve sirupem směs ochutnávat a porci cukru upravit dle svých chutí.

Jahody můžete zaměnit za jakékoliv jiné ovoce, které máte rádi. Ať už maliny, ostružiny, borůvky a další. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, doporučujeme použít speciální chladicí mísu, kterou použijete společně s kuchyňským robotem nebo rovnou výrobník zmrzliny.

Jak vybrat výrobník zmrzliny?

Podobné články: