Zásadní rozdíl mezi těmito nápoji spočívá v jejich struktuře, která je dána poměrem ingrediencí. Cappuccino je kávový nápoj střední velikosti. Klasické cappuccino se skládá z espressa, horkého mléka a 2cm husté pěnové čepice. Cappuccino v moderním provedení se připravuje se sametovou mikropěnou. (Tu připravíte pouze pomocí parní trysky u kávovaru.) Caffè latte je o poznání větší drink o objemu 250 ml i více. Skládá se z 30–35 ml kávy a 210 ml mléka vyšlehaného mléka do mikropěny. Oba dva nápoje se připravují do hrnečků s ouškem. Kromě toho se u nich můžete shodně setkat i s uměleckými díly vytvořenými technikou zvanou latte art.
Caffè latte – kávové mléko
V italštině znamená latte mléko, pokud byste si tedy v kavárně v Itálii zkoušeli objednat pouze latte, s největší pravděpodobností by vám obsluha přinesla sklenici horkého mléka. Jestliže chceme být přesní, musíme používat celý název tohoto kávového nápoje, a to caffè latte. Kávu je však možné nahradit jiným druhem nápoje, například kakaem, matchou nebo čajem. V kombinaci s čajem vznikne velmi populární, kořeněný nápoj, tzv. chai latte. Klasické caffè latte je však připravováno s espressem, může to být shot filtrované kávy nebo i překapávané. Mléčná mikropěna se nalévá přímo na espresso. Jinak je tomu u příbuzného nápoje s názvem latte macchiato. Tento typ nápoje je známý svými ikonickými pruhy z kávy, mléka a mléčné pěny. Kávová chuť nápoje caffè latte není tak intenzivní, a proto se často obohacuje o nejrůznější příchutě. Setkat se tak můžete s oříškovým caffè latte, karamelovým, ale i dýňovým či perníkovým.
Cappuccino – nápoj kapucínských mnichů?
Kapucínští mnichové s největší pravděpodobností cappuccino nepili, ale jistou spojitost mezi nimi vidět můžeme. Název nápoje je pravděpodobně odvozen od hnědého kapucínského obleku, tzv. sutany. Základem tohoto nápoje je kvalitní espresso, připravené z ne příliš kyselé kávy, naopak jsou žádoucí sladké tóny čokolády či oříšků. ⅓ espressa je pak doplněná o ⅓ horkého mléka a ⅓ mléčné pěny – ta dodává tomuto nápoji ten pravý zážitek. Pokud si objednáte moderní variantu, tzv. Seattle style cappuccino, bude espresso přikryté mikropěnou. Správné cappuccino je podáváno v širokém porcelánovém šálku se zaobleným dnem. Často bývá doplněné o různé příchutě, např. skořici nebo strouhanou čokoládu, na profesionálně připraveném cappuccinu však tyto posypky nemají co dělat a často jen maskují použití nekvalitní kávy.